Kóros, neoplasticus hámelváltozás, P3

2008-novembertől Policisztos ovárium szindrómát állapítottak meg. 2009. 02. 17-én P3-as citológiai eredményem lett. Diagnózis: kóros, neoplasticus hámelváltozás.

Eredmények:
Egyéb, nem neoplasticus elváltozások
Metaplasia
Kóros neoplasticus hámelváltozások
Mérsékelt fokú intraepithelialis laesio ( L-SIL ), CIN1

3 hónap múlva meg kell ismételni a rákszűrést, addig Betadine hüvelykúpot kell használnom két menstruációt követően hét-hét napig, majd Gynoflor nevű hüvelytablettát 6 napig. Ezt követően ha ismételten P3-as lesz a citológiai eredményem, az orvosom egy kúp alakú kimetszést említett a méhnyakról, melyet szövettanra kell küldeni.

A méhnyakrákot a HPV-vírus okozza? Az eredményemből honnan tudhatnám meg, hogy HPV gyanús, ehhez külön HPV tesztre lenne szükségem vagy a „sima” rákszűrésen is egyértelműen olvasható lenne? Mit jelent az eredményem? Lehet gyulladás, vagy egyértelműen rákot megelőző állapotba kerültem? Hogyan tudnám segíteni a szervezetemet a következő időszakban? Nem tiszta számomra az eredményem, sajnos sok kérdés a rendelő elhagyása után vált tisztázatlanná.

A P3-as méhnyak citológiai eredmény azt jelenti, hogy a méhnyakról levett sejtek mikroszkópos vizsgálata alapján látnak enyhén kóros sejteket, de nem mondható ki egyértelműen, hogy daganatos elváltozásról van szó.

A CIN a cervicalis intraepithelialis neoplasia, vagyis a méhnyak hámjában rákmegelőző állapot lehet, elindulhatott egy esetlegesen daganatra utaló folyamat. A CIN1 lelet azt jelenti, hogy még enyhe a méhnyak sejtjeinek elváltozása. Az ilyen elváltozás rendszerint gyógyul, ezért javasolt nőgyógyásza gyulladásgátló kezeléseket, majd kontrollt.

A kontrollvizsgálat esetén, ha a citológiai eredmény P2 lenne, ismételt kontrollokkal kell kizárni azt, hogy valóban nem P3 vagy rosszabb az eredmény. Amennyiben P3 a kontrollvizsgálat eredménye is, akkor az orvosok általában konizációt javasolnak, vagyis az Ön által is említett kúp alakú kimetszést a méhnyakból. A második alkalommal kapott P3-t követően HPV meghatározás történik, amellyel kimutatható, van-e HPV fertőzés, illetve azt a vírusnak melyik biológiai csoportja okozza.

Kapcsolódó cikkek:
Méhnyakrák
Méhtestrák
Méhnyakszűrés
Nőket veszélyeztető rákok
Védőoltás a méhnyakrák ellen
Vírusból méhnyakrák: oltás kinek, hol, mennyiért?
Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV? (video)

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Süllyedés értéke konizáció után
P3-as citológiai eredmények
P3 CIN1, kell konizáció?
Hogy zajlik a konizáció?
P3-P2 váltakozás, konizáció
P3 és biopszia
P3, sil1 rákszűrési eredmény
P3 CINIII, abbahagyott dohányzás
Petefészekciszta és P3
P3, CIN2
P3, LIS
P3-as kismama
P3 és terhesség

P4-es kismama
Méhszájseb, P4-es eredmény
Méhnyakszűrés, P4-es eredmény
Nőgyógyászati félelmek
P3 és HPV 19 évesen
Öröklődő méhnyakrák?
Hogyan tovább?
Méhnyakrák és szexualitás 2.
Gyötrődő kismama
Méhnyakszűrés, P3, idegkimerülés
Méhnyakszűrés, nem múló méhszájseb
Méhnyakrák: hüvelyszárasság a műtét után
Méhnyakszűrés eredmény: P3
Aggodalom a HPV miatt
Örökölhető-e a HPV?

Top