Lábfájdalom: láthatatlan heretumor áttétei?

Köszönöm korábbi válaszukat. Azóta súlyosbodott a helyzet, annyira fájnak a lábai, hogy éjszaka nem bír aludni. Elmentünk rheumatológiára, és ott javasolták az Országos Onkológiai Központot.

Azt mondták, hogy elképzelhető, hogy a herékben lévő „valami”az elsődleges tumor, ami szétdobálja a gócokat a májra, lépre, hasnyálmirigyre, stb. és ettől sugárzik le fájdalom a lábba.

Annyit szeretnék kérdezni, hogy ha nem érzékenyek a herék és nem is láttunk nagyobbodást rajta, akkor elképzelhető, hogy mégis ettől fáj a lába? Most milyen vizsgálatra fognak elküldeni?

Bárhol a szervezetben, így a herékben is lehet olyan kicsiny, pár milliméteres rák, amely áttéteket adhat több szervbe, ám az elsődleges daganat olyan kicsiny, hogy esetleg a képalkotó vizsgálatokkal nem is ábrázolható, nem található meg a primer tumor.

Ahogy előző levelünkben írtuk, a további kezelés meghatározásához fontos a elsődleges tumor megtalálása. Ugyanakkor az ehhez hasonló esetek egy részében a kivizsgálások során sem derül fény 100 százalékos biztonságossággal az elsődleges daganatra. Ekkor beszélünk „ismeretlen primer tumorról”, de ilyenkor is a citológiai, szövettani eredmények, laboreredmények és a képalkotó vizsgálatok eredményei alapján valószínűsítik az alapbetegséget, s ennek megfelelő, több gyógyszerből álló (széles spektrumú) kezelést indítanak.

Ilyen esetek kivizsgálásakor az egyik vizsgálatból származó adat indokolja a következő vizsgálatot, tehát előre nem lehet pontosan megmondani, hogy milyen vizsgálatokra küldik majd a beteget.

A fokozódó fájdalom miatt mindenképp fájdalomcsillapító szedése szükséges. Addig is megfelelő erősségű készítményt, s megfelelő dózisban kell alkalmazni a panaszok enyhítésére, amíg nem derül ki, hogy mi okozza a lábba sugárzó fájdalmat.

Leveleiből nem derül ki, hogy a szokásos recept nélkül kapható fájdalomcsillapító készítmények szedésével próbálkozott-e már a férje, ha igen, és ezek hatástalanok, akkor a háziorvos, illetve a következő onkológiai vizsgálat során az onkológus tud tanácsot, javaslatot adni, hogy milyen fájdalomcsillapítót szedjen a férje. Azonban ha az így beállított fájdalomcsillapítás pár nap múlva sem csökkenti minimálisra férje fájdalmait, akkor dózisemelésre, vagy újabb készítményre van szükség. Ezt jelezni kell a kezelőorvosnak vagy a háziorvosnak, nem szabad beletörődni a fájdalmakba.

Kapcsolódó cikkek:
Here- és hímvesszőrák
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének
Fájdalomcsillapítás

Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rák: miért kell, hogy fájjon?
Fájdalomcsillapítás: opioidokkal a fájdalmak ellen

Előzmény:
Gócok hasnyálmirigyben, májban, tüdőben, lépben

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Hererák: 2 hónap után van esély a gyógyulásra?
Áttétes hererák 19 évesen
Hererák terápiája
Hereműtét után kemoterápia
Áttétes hererák 22 évesen
Hererák és mellkasfájdalom
Hererák kiújulása
Felépülés a hererákból
Hereműtét utáni pszichoterápia

Top