Laboreredmény kemoterápia után (jelige: virág)

Édesapám most van túl az első kemoterápiás kelezésen, a laboreredményei az alábbiak. Hemoglobin: 10,90 G/dl, Hematokrit: 34,90%, HGB tatalom: 25,60 PG, VVT térf. szórása: 14,90 %, szerum húgysav: 165.000 umol/l, alkalikus foszfatáz: 316,00 U/L, anorg.foszfor: 0,74 mmol/l. Szeretném megkérdezni, hogy ez mit jelent? Ezeknél az eredményeknél voltak csillagok.

Édesapjának van egy enyhe vérszegénysége (anémiája), ami gyakran előfordul különböző okokból a daganatos betegeknél, de a levelében írt Hgb és hematokrit érték nem annyira alacsony, hogy például vérátömlesztésre (transzfúzióra) lenne emiatt szükség.

A kemoterápia utáni vérvételre általában azért kerül sor, hogy ki lehessen zárni azt, hogy a fehérvérsejt (fvs, WBC), illetve a vérlemezke (thrombocyta, thr, plt) érték nem csökkent-e le jelentősen a kezelés mellékhatásaként. Mivel levelében nem említi megcsillagozottként ezeket az eredményeket, ezek valószínűleg rendben vannak.

Az alkalikus foszfatáz emelkedését sokféle tényező okozhatja, pl. májban lévő elváltozás, vagy a májból az epeelfolyás valamilyen okból történő akadályozottsága okozhatja (epekő, epehólyag gyulladás, megnagyobbodott májkapui nyirokcsomó, epeutak külső leszorítása stb.).

Lényeges lehet, hogy a korábbi és későbbi laborleletekben ez hogyan alakul. Egyetlen kóros leletből a beteg kórelőzményének, képalkotó vizsgálati eredményeinek, alapbetegségének ismerete nélkül ennél több nem mondható. A húgysav és anorganikus foszfor eltérés nem jelentős, és valószínűleg nincs vele teendő. Ennél személyre szabottabb választ a kezelőorvostól kaphatnak.

Kapcsolódó cikkek:
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Kontrollvizsgálat: vérkép, tumormarker, képalkotás
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig

Top