Lágyrészből kiinduló sarcoma: mégsem lipóma

Édesanyám 88 éves, tavasszal kihívtuk hozzá a körzeti orvost, s az vette észre nála, hogy a bal csípőlapátja fölött egy kb. dió nagyságú csomója van. Mentünk ultrahangra, ami egy jóindulatú lipómának írta le. Több orvosnál voltunk vele, az itteni sebészeten nagyon közömbösen kezelték, de ráírta az asszisztensnő, hogy műtétre jelentkezzünk. Igaz az orvos mondta, ha gondoljuk, kivetetjük, de nem muszáj.

Ez a csomó nem okozott neki panaszt, nem fájt, így azt gondoltuk, nem műttetjük meg. Azóta sok orvosnál voltunk vele, mert nagyon fájdította a jobb alsó lábszárát, említettem az orvosnak a csomót, azt mondta, hogy nincsen összefüggés a kettő között. Ne a csomóval foglalkozzunk, főleg, ha nem fáj neki, most a gerince a nagy baj.

Magánrendelésekre mentünk, mert úgy vettük észre, hogy máskülönben nem sok mindent csinálnak, főleg egy idős beteggel. Ő elküldött MR vizsgálatra, eredménye alapján nagyon tönkre van a gerince, amit a koránál fogva nem lehet műteni.

Közben a csomó elkezdett növekedni, így ismét elmentünk ultrahangra, aminél már nem zsírdaganatot gondolt az orvosnő, s azt mondta, menjünk el az onkológushoz, s talán elküld majd MR vagy CT vizsgálatra.

Az onkológus biopsziás vizsgálatra küldött, aminek az eredménye mesenchymalis, lágyrészből kiinduló sarcoma felvetődését írja le. Azt írták, hogy a sejtek hatalmas méretű, bizarr sejtmagokkal rendelkeznek.

Sebészhez irányítottak, aki azt mondta az onkológussal együtt, ezt a csomót a legrövidebb időn belül el kell távolítani, mert ki fog fekélyesedni.

Nagyon meg vagyunk ijedve, nagyon szeretjük a mamát, s utólag azt gondoljuk, akkor kellett volna eltávolíttatni a csomót, amikor még ambulánsan meg tudták volna oldani. Tudom látatlanban nehéz tanácsot adni, de a segítségüket, tanácsukat kérjük.

Ha ez a csomó el lesz távolítva, rendbe fog jönni?
Úgy írták le a csomót, hogy mozdítható, mintha nem lenne letapadva, csak az alsó részét nem tudta ultrahanggal vizsgálni, hogy az le van tapadva vagy valahonnan kiindul.

Az, hogy édesanyja rendbe fog-e jönni, függ attól, hogy ez a csomó eltávolítható-e, valamint attól is, hogy a szervezetében vannak-e áttétek. Azt, hogy ez a lágyrész-szarkóma műtétileg eltávolítható-e függ attól, hogy jelenleg mennyire van összekapaszkodva a környezetével. Fontos lenne azt is tudni, hogy más szervben nincs-e áttétre utaló eltérés, mert ez is befolyásolhatja az operálhatóságot, illetve a további ellátást. Ezeket a kérdéseket a beteg kivizsgálását szervező onkológussal lenne érdemes megbeszélni.

Kapcsolódó cikkek:
Jóindulatú bőrdaganatok: ciszta, anyajegy, lipoma
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Elrákosodhat a lipoma?
Lipomák szaporodása – szarkomaveszély?
Liposarcoma a combban: kiújulhat?
Szarkóma a combban 38 évesen

Szarkóma: csontáttétek fájdalomcsillapítása

Osteosarcoma az arcüregben
Liposarcoma kiújulási esélyei
Ewing sarcoma: a gyógyuláshoz vezető út
Ewing sarcoma 16 évesen: alternatív készítmények
Ewing sarcoma 28 évesen
Óriási tüdődaganat 28 évesen
Szarkóma 26 évesen
Rosszindulatú szarkóma
8 kilogrammos chondrosarcoma
Csomó a combban
Sarcoma 28 évesen
Sarcoma a combban
Váladékos daganat

Top