Lágyrészből kiinduló sarcoma

Még decemberben írtam Önöknek, ugyanezt a jeligét adtam meg. 88 éves édesanyámnál lágyrészből kiinduló sarcomát állapítottak meg.

2010. december 13-án megműtötték, a műtéti papíron azt írták, hogy tokkal együtt eltávolították a daganatot. A mikroszkópos korszövettani leletben (liposarcoma myxoides) azt írták le, hogy a dermisben szőrtüsző, faggyúmirigy átmetszetek figyelhetők meg, valamint jól körülhatároltan, szinte kötőszövetes tokba zártan, myxosus, orsósejtes, bizarr, óriássejtekből álló, eosinophil, granulocitákkal, lymphocytákkal kevert sejtproliferátió figyelhető meg. Az eltávolítás az épben történt. Immunhisztokémia: vimentin pozitív, egy-egy sejtben S100 pozitív.

Szisztémás kezelést nem igényel, megfigyelés javasoltak.

Az onkológus azt mondta, kemoterápiát nem javasol a kora miatt, figyeljük nem újul-e ki.

Étvágyjavítónak Béres cseppet adunk neki, Flavant vettem neki, ebből napi 2×5 mm-t, gyümölcsöket. Tanácsukat szeretném kérni. Jó-e a Flavan, esetleg mivel lehetne kiegészíteni? Vagy Önök mit javasolnak? Az, hogy a daganat tokban volt, attól függetlenül képezhetett áttétet?

Attól, hogy a daganat tokban volt, még nem zárható ki, hogy képes áttéteket képezni. Mindenesetre szerencse, hogy műtétileg sikerült eltávolítani a daganatot. Az idős betegeknél valóban általában kevésbé agresszíven kezelik a daganatokat, tekintettel arra is, hogy az idős szervezetnél, még akkor is, ha a beteg egyébként előrehaladott kora ellenére testileg, szellemileg az átlagnál frissebb, óvatosabbak az onkológusok a kezeléssel, hiszen gyakori a csökkent vesefunkció és májfunkció az ilyen betegeknél.

Ugyanakkor a rendszeres kontroll vizsgálat fontos lehet, részben a helyi kiújulás lehetősége, részben az esetleges távoli áttétképzés (pl. tüdőbe, más szervekbe) lehetősége miatt.

A levelében leírt készítményekről érdemben nem tudunk nyilatkozni: vitaminokat, roboráló készítményeket nem véleményezünk, sem pro, sem kontra nem foglalunk állást. Szigorúan onkológiai vonatkozásban annyit írhatunk: nem áll rendelkezésünkre olyan vizsgálati adat, amely arra vonatkozna, hogy liposzarkómás betegeknek valamelyik készítményt műtét után adva igazoltan képes lenne gátolni vagy hátráltatni a betegség kiújulását vagy az áttétképződést.

Kapcsolódó cikkek:
Jóindulatú bőrdaganatok: ciszta, anyajegy, lipoma
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Vitaminbombák, antioxidánsok: csak mértékkel!

Előzmény:
Lágyrészből kiinduló sarcoma: mégsem lipóma

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Elrákosodhat a lipoma?
Lipomák szaporodása – szarkomaveszély?
Liposarcoma a combban: kiújulhat?
Szarkóma a combban 38 évesen

Szarkóma: csontáttétek fájdalomcsillapítása

Osteosarcoma az arcüregben
Liposarcoma kiújulási esélyei
Ewing sarcoma: a gyógyuláshoz vezető út
Ewing sarcoma 16 évesen: alternatív készítmények
Ewing sarcoma 28 évesen
Óriási tüdődaganat 28 évesen
Szarkóma 26 évesen
Rosszindulatú szarkóma
8 kilogrammos chondrosarcoma
Csomó a combban
Sarcoma 28 évesen
Sarcoma a combban
Váladékos daganat

Top