Laphámcarcinoma

Az eltávolított anyagban részben típusos, többrétegű, el nem szarusodó laphámmal borított szövetrészletek azonosíthatóak, részben azonban felbomlott rétegezettségű laphámmal fedettek, az irreguális hámcsapok mentén a kötőszövetet kisebb kötegekben infiltráló daganatsejtek figyelhetők meg. Ezeken a területeken a basalis membrán nem követhető. A daganatsejtek cytoplasma szegélye közepesen bő, halvány, sejtmagjuk változatos alakú és nagyságú, prominens nucleolussal rendelkeznek. A sejtosztódások gyakoriak. A környező kötőszövetben nagyfokú, idült lobosodás látható.

Az érdekelne, hogy ez előrehaladott stádium? A sugárterápiával és kemoterápiával elmúlik műtét nélkül? Vagy mire számíthatok?

Kérdésére semmilyen érdemi választ nem tudunk adni a fenti szövettani lelettöredék alapján. Ebből ugyanis csak annyi derül ki, hogy laphámrákról van szó, de arról, hogy ez melyik szervben, a szervezete melyik részében jelentkezett, továbbá mit mutatnak a képalkotó (röntgen, ultrahang, CT, egyéb) vizsgálatok eredményei a távoli áttétek vonatkozásában, nincs semmilyen adat a levelében. Ezeket mind tudni kellene ahhoz, hogy stádiumról lehessen véleményt mondani, illetve a betegség kezelése is meghatározó mértékben függ ezektől a tényezőktől. E lelet alapján tehát azt sem lehet beazonosítani, hogy milyen daganatról van szó, ehhez több információra van szükség.

Kapcsolódó cikkek:
Onkológiai kislexikon (2.): tumormarkerek
A radiológusok valóban a vesénkbe látnak
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ

Top