Leletértelmezés (jelige: Új élet)

Mit jelent? Grade:1 T:2 N:3 Neoplasma malignum linguare C-02.8M-snomed:Carcioma planocellulare keratoides. Metastasis lymphoglandulae C-77.9 Carcioma planocellulare keratoides ismétlődik. Egyértelmű érfali betörés.

Itt egy átlagos méretű (T2, ahol T a tumor) rosszindulatú, malignus nyelvdaganatról van szó, amely kiterjedten adott áttétet a környéki nyirokcsomókban (N3, ahol az N a node-t, azaz a nyirokcsomókat jelenti).

A daganat méretét  általában T1, T2, T3, T4 mérettel jelölik. A fej-nyaki daganatoknál a T2 azt jelenti, hogy az elsődleges daganat nagyobb 2 cm-nél, de kisebb 4 cm-nél. A T2 azt is jelenti, hogy az elsődleges daganat nem terjed rá a környezetére, nem kapaszkodik össze erősen a környező szövetekkel.

Azt, hogy a nyirokcsomókban áttét van, szövegesen is leírták (metastasis lymphoglandulae). A carcinoma planocellulare keratoides magyarul elszarusodó laphámrákot jelent. Arra utal, hogy milyen szöveti részből (laphámból) indult ki a daganat.

Az érbetörés azt jelenti, hogy a szöveteket mikroszkóp alatt vizsgálva azt látták, hogy a daganat betör az erekbe is, ami azt sejteti, hogy potenciálisan a vérárammal a testen belül messzebb is eljuthatnak a daganatsejtek, nemcsak a környező szövetekbe.

Kapcsolódó cikkek:
Daganatok jellemzői
Garat- és gégerákok
Szájüregi daganatok

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Nyelvgyökrák, nyílt seb
Műtéti lehetőség nyelvgyök-tumor esetében
Nyelvgyökrák szesszel, cigivel
Nyelvgyökrák után nyáltermelődés
Nyelvgyökrák végstádium
Előrehaladott nyelvgyökrák
Fekélyes nyelv fájdalma
Nyelvgyökrák
Kezelések és alkohol

Top