Lépben elváltozás: rosszindulatú lehet?

Édesanyám decemberben ment el ellenőrző vérvizsgálatra és ultrahang vizsgálatra. Az ultrahangra az epekövek miatt, mert tavalyelőtt észrevették, hogy van epeköve. Azonban a lépén észrevettek egy foltot, nem tudták eldönteni, hogy mi lehet, ezért mondták menjen el CT-re. Két hete volt CT-n, aminek megjött az eredménye.

A lelet: a májszerkezet homogén. Az epeutak normális tágasságúak. A cholecysta, a pancreas, a mellékvesék, a jobb vese kóros eltérést nem mutat. A bal vese alsó pólusában ventralisan egy éles kontúrú kerek, a kontrasztanyagot nem halmozó, 7 mm-es képlet figyelhető meg. A lép jelzetten megnagyobbodott, alsó pólusában egy axilális síkban 33 mm legnagyobb átmérőjű kerekded képlet látható, melyet a natív mérésekkor elkülöníteni nem lehet, az artériás és vénás fázisban hypodens, a kontrasztanyagot mérsékelten halmozza, kontúrja részlegesen karéjozott.

A hasi nagyerek lefutása kontrasztanyag telődése normális. Paraaorticusan a vesehilusok magasságában, a szokottnál kissé nagyobb számú nyirokcsomó van, a normálisnál nem nagyobbak, 6 mm-esek és kisebbek. A megítélhető szakaszokon vastagabb falú bélrészlet nem ábrázolódik. A vastagbélen elszórtan néhány kerek hajszálvékony falú gázidentitású képlet figyelhető meg. A húgyhólyag, az uterus és az adnexumok CT megjelenése normális. Pleuralis vagy kóros mennyiségű pericardialis folyadékot elkülöníteni nem lehet. A középső lebenyben basalisan kötegezettség, mindkét 5. segmentumban a mediastinalis pleurán kis kihúzottságok láthatóak. A vizsgálat volumenbe került csontokon destruktív folyamat nem látható. Az L gerincen kezdődő spondylosisra utaló diszkrét elváltozások, spondylarthrosis az SI és a csípőízületekben arthrosis figyelhető meg.

Vélemény: soliter, karéjozott kontúrú, a kontrasztanyagot a környező lépállományhoz képest lényegesen kevésbé halmozó szolid képlet a jelzetten nagyobb lépben, megjelenése alapján nem karakterizálható, nem cysta vagy haemangioma. Kissé nagyobb számú, de nem nagyobb méretű nyirokcsomó paraaorticusan. Cysta renis l.s. Diverticulumok a vastagbélen. Lezajlott folyamat köteges maradványai a tüdőkben basalisan. Degeneratív eltérések az L. gerincen, az SI és a csípőízületekben.

Ez most pontosan mit jelent? Elment a kezelőorvosához, aki nem mondott semmit se, mert a CT felvétel alapján sem tudja pontosan megállapítani, hogy mi lehet, tovább küldte hematológushoz. Most rosszindulatú elváltozás lehet a lépében?

Csak a CT felvétel alapján nem lehet pontosan megmondani, hogy mi lehet a lépben, ezért küldte további vizsgálatokra édesanyját a kezelőorvos. A CT leíráson – annak az eshetőségét gyanítva, hogy ez a pontosan nem karakterizálható képlet lehet daganat is -, leírták azokat a tényeket is, amelyek inkább ellene szólnak annak, hogy rosszindulatú folyamat lenne a lépben – például nincsenek jelentősen megnagyobbodott nyirokcsomók a hasban, egyéb hasi szervekben sincs daganatra utaló eltérés, a vizsgált csontokon nincs destruktív, vagyis a csontszerkezetet roncsoló, vagyis daganatra utaló elváltozás stb.

A lépben nem gyakoriak az úgynevezett szolid tumorok (pl. amilyen az emlődaganat, a bélrák, stb.) áttétei, gyakoribbak a hematológiai (vérképzőrendszeri) betegségek által okozott elváltozások, ezért hematológiai irányban utalta tovább a kezelőorvos az édesanyját.

Előfordulhat, hogy további vizsgálatokkal sem derül ki pontosan a lépben lévő elváltozás természete, és bizonyos idő elteltével kontroll hasi vizsgálatokra lehet szükség, hogy lássák, változott-e az elváltozás.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Hematológia: az őssejt-transzplantáció gyakorlata
Leukémia, limfóma: mi folyik az ereinkben!?
Leukémia: a fehérvérűség lényege és típusai
Leukémia: hiányoznak a jellegzetes tünetek
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Leukémia: 5 évesen túl a kemoterápián

Top