Leukémia és gyermeknemzés (jelige: tunde83)

Vőlegényemnél akut myeloid leukémiát diagnosztizáltak, jelenleg kemoterápiát kap. Amennyiben a kezelés alatt nem védekezünk és esetleg teherbe esek, milyen esélyei vannak a magzatnak? Milyen vizsgálatokra érdemes elmenni az általános vizsgálatok mellett, hogy megbizonyosodjunk arról, életképes és egészséges-e a magzat?

A vőlegénye esetében alkalmazott kemoterápiás kezelés károsíthatja a folyamatosan termelődő csírasejteket (hímivarsejteket), ezért javasolják ilyen esetben a biztonságos védekezést.

Azt javasoljuk, ne szaladjon előre az időben, várja meg azt a 2-3 hetet, amíg kiderül, hogy tényleg teherbe esett-e. Amennyiben nem, akkor a további teendő a biztonságos védekezés. Amennyiben mégis terhes, akkor nőgyógyászától kaphat felvilágosítást arról, van-e szükség a szokásos vizsgálatok mellett valamilyen kiegészítő vizsgálatra.

Egy kemoterápiás kezelés alatt fogant babának nagyobb az esélye valamilyen genetikai károsodásra, ezért nem javasolják ilyenkor a teherbeesést. Azt, hogy egy esetleges terhesség miért ellenjavallt orvosi szempontból ilyen esetben, továbbá a gyermekvállalás kapcsán felmerülő egyéb kérdéseket akkor is érdemes végigbeszélnie barátjával, illetve kettőjüknek a kezelőorvossal, ha most nem is terhes.

Kapcsolódó cikkek:
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Kemoterápia és spermiumok
Gyermeknemzés hererák után
Gyermeknemzés pajzsmirigyrák után
Leukémia, leállított kezelés

Top