Leukémia, leállított kezelés (jelige: remény)

Barátomnak 350 feletti a rákos sejtek száma a leukémiában, csontvelőátültetés előtt áll, de az eddigi sejtszaporodás-gátlóra immunis, szívproblémái miatt le kellett állítani a kezelést, immunis lett a sejtszaporodás-gátlásra. Van még remény?

A leukémiák kezelése nagyon összetett, s a megközelítő véleményalkotáshoz is kevés információ van a levelében. Természetesen nem jó, ha a daganatos sejtek gátlására szolgáló gyógyszerek nem hatnak, vagy a korábban alkalmazott kezelés már nem hat: ilyenkor beszélünk terápia rezisztens, vagyis kezelésnek ellenálló leukémiáról. Emellett természetesen az sem jó, ha a beteg „nem bírja” a kezelést, vagyis esetleg olyan mellékhatások jelentkeznek, amely miatt nem lehet bejuttatni az(oka)t a daganatellenes szer(eke)t, amelyektől a rosszindulatú fehérvérsejtek pusztulása várható lenne.

A csontvelőátültetés, amennyiben van olyan csontvelő, amely a siker reményével beültethető, még ilyen esetben is megoldást jelenthet, de a beavatkozás előtt barátja biztosan kap felvilágosítást a várható eredményről, esélyekről és kockázatokról a kezelőorvosaitól.

Kapcsolódó cikkek:
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Sugár- és kemoterápa: a félelmetes kezelések
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek

Top