Lipomák szaporodása – szarkomaveszély?

Több lipoma jelent meg az elmúlt években rajtam, 0,5-1,5 cm-esek. Van amelyiket látta már bőrgyógyász, egy másikat egy nem régi ultrahangvizsgálat során mellékesen megnézték, hogy valóban az. Apai örökség, édesapámban számtalan van már, ököl méretűek is. Minden orvos megnyugtatott egymástól függetlenül, hogy ezek ártalmatlanok.

Olvastam itt róla, milyen félelmetes betegség a szarkóma, s mivel tudom, számíthatok még sok-sok lipoma megjelenésére, de nem szeretnék minden egyes újabb csomó felfedezésénél aggódni vagy orvoshoz szaladni. Milyen gyakran mutassam meg a csomóimat, ami még nem beteges, de elég elővigyázatos. Semmilyen lehetőség nincs e jóindulatú daganatok szaporodásának fékezésére?

Nem ismerünk olyan lehetőséget, amellyel gátolni lehetne a lipomák kialakulását. Általánosságban az mondható, hogy évente-kétévente nézze meg ezeket bőrgyógyász. Amennyiben valamilyen, a most tapasztaltaknál keményebb csomó jelentkezne vagy valamelyik csomó gyors növekedést mutatna, akkor érdemes soron kívül orvoshoz fordulni.

Kapcsolódó cikk:
Jóindulatú bőrdaganatok: ciszta, anyajegy, lipoma

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Liposarcoma a combban: kiújulhat?
Szarkóma a combban 38 évesen

Szarkóma: csontáttétek fájdalomcsillapítása

Osteosarcoma az arcüregben
Liposarcoma kiújulási esélyei
Ewing sarcoma: a gyógyuláshoz vezető út
Ewing sarcoma 16 évesen: alternatív készítmények
Ewing sarcoma 28 évesen
Óriási tüdődaganat 28 évesen
Szarkóma 26 évesen
Rosszindulatú szarkóma
8 kilogrammos chondrosarcoma
Csomó a combban
Sarcoma 28 évesen
Sarcoma a combban
Váladékos daganat

Top