Magas CA 125 tumormarker: méhnyak és petefészek

Kétszer voltam citológián, mindkettő P3-as lett. Első esetben kóros/neoplasztikus hámelváltozások, laphámsejtek, enyhe fokú intraepithelialis laphám lézió (L SIL), CIN I lett az eredmény. Másodszor kóros/neoplasztikus hámelváltozások, laphámsejtek, nem meghatározható okból (ASC-US), illetve a kenet értékelhetőségénél: értékelhető, de részleges fedettséget okozó gyulladás volt az eredmény.

Van valami jelentősége, hogy különböznek a leletek? Az orvos konizációt javasolt, amire biztos szükség is van. Közben az első rákszűrésnél az UH vizsgálat során még nem látott semmit a petefészkemben az orvos, majd a második vizsgálat során a következő lett az UH eredmény: UH-val norm uterus, szabályos 6 mm endometrium jo kb. 60×40 mm cystikus ovarium.

Elküldött tumormarker ca 125 vérvételre, ami horrorisztikusan magas lett: 383,9. Most has és medence CT-re várok. A vizsgálatkérő lapra azt írta az orvos, hogy ca 125 és color-D alapján felmerül a malignitás. Akkor most valószínű, hogy petefészekrákom van? Ha az első ultrahangon nem volt még semmi, akkor lehet, hogy korai stádiumban van? Előfordulhat, hogy azért van egyszerre mindkét bajom, mert ezek már más szerv rákjának áttétei?

A cytológiai lelet alapján a conisatio végzése indokoltnak tűnik. A további kivizsgálás kapcsán elvégzett color Doppler vizsgálat és a CA 125 érték alapján felmerülhet a petefészek rosszindulatú daganata (ezért is írta az orvos a lapra, hogy felmerül a malignitás eshetősége).

Ugyanakkor ahogyan általánosságban is, a tumormarker emelkedettsége nem minden esetben jelez rosszindulatú betegséget, más kórképekben, pl. gyulladásokban is emelkedhet a tumormarker értéke. A CA 125 vizsgálat eredményét a többi lelet ismeretében kell értékelni, s kontrolljának elvégzése is szükséges lehet.

Nem biztos, hogy egyetlen betegségről van szó, lehet, hogy egyszerre diagnosztizált kétfajta betegségről (egy méhnyak neoplasztikus, vagyis daganatos elváltozásról és egy ettől független petefészek betegségről) van szó. A további teendők eldöntésében további képalkotó vizsgálatok is segíthetnek, illetve az adott intézmény onkológiai szakbizottsága (onkoteam) tehet javaslatot a szükséges kezelésre.

 

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Kinél nagyobb a petefészekrák kockázata?
Petefészekrák: az endometriózis növelheti a kockázatot
Petefészekrák
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Kontrollvizsgálat: vérkép, tumormarker, képalkotás
Onkológiai kislexikon (2.).: tumorkarkerek
Méhnyakrák: hogyan pusztít a HPV? (video)
Méhnyakrák: a vírusok és a stressz kapcsolata
Méhnyakszűrés
A védőnői méhnyakszűrés esély a megelőzésre, esély a gyógyulásra
Méhnyakrák

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Petefészek ciszta, hasüregi folyadék
Petefészekciszta, CA125 tumormarker
Petefészekciszta vagy petefészekrák?
Ciszta a petefészkekben

Petefészekciszta és P3
Ciszta vagy rák?
Ciszták a petefészekben
Ciszták a petefészekben
Petefészekciszta és P3
Ciszta vagy rák?
Műtét után kell-e rákszűrés?
Petefészekműtét, egészségmegőrzés
Nőgyógyászati műtét
Petefészek ciszta, hasüregi folyadék

Top