Magas tumormarkes jelentősége (jelige: apilka)

Köszönöm korábbi válaszát, szeretnék még feltenni néhány kérdést. A pontos tumormarker eredménye anyukámnak CA-752,50. A CT eredménye a következő: mellkas és felsőhasi vizsgálat. A gyomor resecalt a formix területén, a fala – amennyire csaknem üres állapotban megítélhető – vaskosabbnak látszik. Egyértelmű, az alapbetegség (C 1690) disszeminatiofára utaló elváltozás nem azonosítható. A mellkasi és felső hasi régióban elhelyezkedő szervek, valamint nyirokcsomók negatívak. Ez a CT eredménye. A kérdés az, hogy mégis a magas tumormarker mire utal?

A CA rövidítés a tumormarkerekben azt jelenti, hogy carcinoma antigén, de a típusára utaló számozás ebből a leveléből sem derül ki, tehát ugyanaz tudjuk mondani: a többszázas érték valószínűleg bármelyiknél kóros lehet. A C1690 kód a betegségek nemzetközi osztályozása (BNO) szerinti kód, amely a gyomorrákot jelenti.

Az, hogy a CT vizsgálat nem mutat biztosan kóros eltérést, még nem zárja ki, hogy a gyomron belül, esetleg „lap szerint terjedve” nem újult ki a daganatos betegség, ennek tisztázására gyomortükrözés jöhet szóba. Daganatosan érintett lehet például a hashártya is, amely szintén nem ábrázolódik jól egy CT vizsgálaton. Orvosukkal történő konzultáció alapján lehet eldönteni, hogy milyen további, a kezelést esetlegesen befolyásoló vizsgálatra van még szükség/lehetőség.

Kapcsolódó cikkek:
Gyomorrák
Daganatok jellemzői
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Előzmény:
Gyomorrák, tüdőárnyék

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Gyomorrák ellátása
Műtét áttétes gyomorrákban?
Gyomorrák kemoterápiája
Súlyos gyomorrák
Gyomorrák, lecsapolás
Petefészekrák és hasvízkór
Gyomorműtét utáni vizsgálatok
Gyomorpolip és tumormarker
Gyomorfekély és gyomorrák
Gyomordaganat gyógyítása
Táplálkozás gyomorrákban
Gyomorrák: 4 évvel műtét után
Tumor vizsgálati értékei
Súlyos gyomorrák 20 évesen
Teljes gyomoreltávolítás után májáttét
Táplálkozás gyomor nélkül
Májáttétes gyomorrák
Burjánzó tumor és tápszerek
Infiltrált, műthetetlen gyomor
Gyomorrák alternatív kezelése

Top