Máj- és hashártya áttét? (jelige: PKriszta)

Édesanyámnál két éve rosszindulatú vastagbéldaganatot diagnosztizáltak, amelyet meg is műtöttek, a műtétet végző sebész arról tájékoztatott, hogy nem látott áttéteket a közeli szerveken, viszont 15 db nyirokcsomóból háromban találtak áttétet. Kemoterápia következett, majd háromhavonta szokásos kontrollvizsgálatok, amelyek negatívak voltak. 2012 novemberében PET CT, mivel a tüdőgyógyász úgy gondolta, hogy a tüdőben fellelhető elváltozások áttétek lehetnek, de a PET CT ezt nem igazolta, illetve a hörgőtükrözés szövettana sem.

Áttértünk a hathavonkénti kontroll vizsgálatokra, most nyáron volt az első, amikor is a CT vizsgálat szerint a műtéti területen kiújulás volt megfigyelhető (jobb vese alsó pólusa mellett laterálisan – dorsalisan egy 27 mm legnagyobb átmérőjű, karéjos kontúrú lágyrész képlet ábrázolódott, recidiv tumor a colon ascendens régióban, metastasisra utaló eltérés nincs). Vastagbéltükrözést végeztek, ahol ezt a részt nem említik, viszont az anustól 25 cm-re egy vaskosabb hyperaemiás felszínű redőből biopsziát vettek. Tu-recidiva nem látható. A biopszia szövettana negatív lett. Visszamentünk az onkológushoz a negatív eredményekkel, de újabb PET CT-re küldtek, mert a CEA tumormarker 3,47 maximális érték helyett 70 volt.

A PET CT összefoglaló véleményét bemásolom:
Mpx.met.hep. A másik két novum eltérés elsősorban peritonealis disseminationnak felel meg (a sigmánál intra/extraluminalis elhelyezkedés nem dönthető el jelen vizsgálattal, de tudomásunk szerint közelmúltban negatív colonoscopia történt, így az is inkább vsz. peritonealis met.). A jobb tüdőben regredialo vsz. residualis eltérés. Struma nodosa 1.s., sludge az epehólyagban.

Azóta már tudjuk, hogy elszórtan, több apró májáttét alakult ki, illetőleg hashártya áttétekre gondolnak.

Az onkológus újabb tükrözésre küldött, 2 hónap alatt már a második, ahol a vizsgálatot végző orvos a jobb vese alsó pólusánál semmit, a sigmánál pedig az eszköz felvezetéséből adódó ödémát, gyulladást állapított meg, ami a vastagbél átmérőjének a felét beszűkíti. Most várjuk a szövettant, de már egyeztettünk a tükrözést végző orvossal, hogy a patológus újabb tumorra gyanakszik a sigmánál és nem ödémára vagy gyulladásra.

Kérdésem, hogy ennyi idő alatt (félév) kialakulhatott-e ilyen nagyságú daganat, amikor a kb. 2 hónapja elvégzett tükrözés szövettana negatív lett? Illetőleg mivel a májáttétek mindkét lebenyben jelen vannak, elszórtan és nem műthetőek, kemoterápiával milyen eredmények érhetőek el? Fel lehet teljesen gyógyulni a májáttétből?

A KRAS vizsgálat eredménye vad típus, tehát elméletileg célzott kemoterápiát kaphat édesanyám. Én azt olvastam, hogy májáttétnél, ha nem műthető, akkor nincs teljes felépülés és csak a beteg idejét tudják meghosszabbítani. Melyik a súlyosabb a máj vagy a hashártya áttét?

Mind a két áttét súlyosnak tekinthető, mert műtétileg nem eltávolítható. A hashártyán sem biztos, hogy csak a két leírt áttét van, amelyeket a képalkotó vizsgálatokon láttak. A hashártyai áttétek gyakran számtalan kicsi, köles nagyságú vagy rizsszemnyi áttét formájában jelentkeznek, s ezek a képalkotó vizsgálatokon nem látszanak. A májban lévő áttétes folyamat pedig azért veszélyes, mert általa romlik a máj működése, a mérlegtelenítési funkció, ami egy szint átlépése után nem egyeztethető össze az élettel.

A szétszóródott daganatoknál az alkalmazott kezelések a rosszindulatú sejteket pusztítani képesek, de sajnos gyakran a daganat ellenállóvá (rezisztenssé) válik az alkalmazott kezelésre vagy kombinációra, s elkezdenek osztódással felszaporodni a daganatos gócokban azok a sejtek, amelyek már nem reagálnak (rezisztensek) a kezelésre, s így a korábban esetleg már megkisebbedett, lecsökkent számú gócok ismét növekedésnek, szaporodásnak indulnak.

Kialakulhatott daganat az elmúlt időben, lehet, hogy a korábbi tükrözésnél még egy ép bélnyálkahártyával fedett elváltozásról volt szó, amit nem lehetett igazolni az endoszkópos vizsgálat során.

A célzott onkológiai kezelések célja az életkilátások javítása, hogy a betegek jobb életminőségben és hosszabban élhessenek, mint kezelések nélkül. Az alkalmazott gyógyszereket azért engedélyezték, illetve az egészségbiztosító azért finanszírozza, mert bizonyították a hatékonyságot. Ez sok beteg kezelési eredményének statisztikai értékelésén alapszik, viszont ez alapján egy kezelést most kezdő betegnél előre nem lehet megjósolni, hogy mekkora – az átlagosnál kevesebb vagy akár jelentősen több – életelőnyt sikerül elérni általa.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
Májáttét: sebészi, onkológiai, radiológiai kezelés
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Rettegett hányinger: hogyan kerülhetjük el?
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai
Vastagbélrák és végbélrák
KRAS vizsgálat a hatékonyabb kezelésekért
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Új esély a daganatterápiában: az EGFR-gátlás
A vastagbélrák és a végbéldaganat stádiumai
Vastagbélrák és végbélrák: különbségek a gyógyításban
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Vastagbélrák máj és tüdő áttéttel, végstádium
Májáttét béldaganat után, besárgulás, sürgető idő
Májáttétes vastagbélrák daganat
Állandó kemoterápia májáttétes vastagbélrákban?
Vastagbélrák és májáttét
Vastagbéldaganat, MR, CT értelmezése
Vastagbél daganat májáttét
Májáttétes vastagbélrák
Vastagbélrák máj áttétekkel
Vastagbélrák máj áttétekkel
Májáttétes vastagbélrák 36 évesen
Májáttétes vastagbélrák 37 évesen
Áttételes vastagbéldaganat gyógyítható-e és mivel?
Vastagbélrák, áttét izomszöveten
Vastagbélrák, testsúlygyarapodás
Végbélrák: rosszul sikerült sztóma?
Végbélrák: sztóma és biopszia
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája
Csontáttétes végbélrák
Kiújult vastagbélrák, májáttét?
Vastagbélrák, vizesedés
Májáttétes végbélrák CT vizsgálata
Végbélrák májáttét: kras vizsgálat, célzott terápia
Áttétes végbélrák nagy fájdalmai
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban

Top