Máj MR: felfedezett hemangioma

Hasi MR vizsgálat során a máj lényegesen nem nagyobb, jobb lebenyében egy 13 mm-es, bal oldalon a 7. szegmentumban egy 17 mm-es, mellette egy 8 mm-es, valamint tőle kissé távolabb egy 10 és egy 5 mm-es, natívan cyctosus jellegű, kontrasztanyag adása után betelődő haemangiomának megfelelő területek látszanak. A kezelőorvos szerint nem kell vele foglalkozni, félévente hasi UH-ra kell visszajárni, az esetleges elváltozás után ismét MR vizsgálat lehetséges. Tényleg nem kell ezekkel a haemangiomákkal foglalkozni?

A hemangioma jóindulatú érdaganat a májban, az utóbbi években azért fedeznek fel belőlük többet, mint korábban, mert javultak a diagnosztikus lehetőségek, régebben kevesebben voltak tudatában ezeknek az elváltozásoknak. Az Ön esetében hasi MR vizsgálaton látszódó képleteket véleményezték hemangiomának. Ezek a képletek jelenleg nem nagyok, ezért teendő jelenleg nincs velük. Az esetleges méretváltozásukat ultrahang vizsgálattal többnyire jól lehet követni.

Amint azt korábbi válaszainkban megírtuk, műtéti beavatkozást ez az esetek nagy többségében nem igényel, esetleg gyorsan, nagyra növő hemangioma esetén jön szóba a műtéti eltávolítás. A májban lévő hemangioma esetén nem mondható szigorúan meghatározott centiméter, amely felett „kötelező” eltávolítani ezt a jóindulatú érdaganatot. A műtéti döntést befolyásolják például a beteg panaszai, az, hogy a hemangioma növekszik-e, és ha igen, milyen gyors a növekedés üteme, s az mennyiben befolyásolja a szerv működését. Nem ismert olyan gyógyszer, amely ennek a daganatnak a növekedését leállíthatná, s jelenleg keveset tudunk arról is, hogy mi idézi elő a növekedését.

Kapcsolódó cikkek:
Jó és rosszindulatú daganatok

A máj daganatos betegségei
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Hemangioma (haemangioma) a májban
Csomók a májban
Hemangioma a májfelszín alatt
Laesio a májban
Növekvő hemangioma a májban
Haemangioma gyanúja?

Májvizsgálat eredménye

Sugárkárosodás a májban?
Jóindulatú májdaganat – eltávolítsák?
FNH
Májdaganat tünet nélkül

Top