Májáttét 30 évesen (Jelige: áttétes májrák)

Szeretnék érdeklődni, hogy van-e esetleg kiút? A férjem most töltötte a 30. évét. 2003-ban műtötték végbéldaganattal, ami szerencsére jól sikerült, bár elfelejtették velünk közölni, hogy a májban előfordulhat áttét, ami sajnos elő is jött 2 éve. Műteni nem lehetett, mert tele volt az egész mája.

Most túl vagyunk 1 év kemoterápián, a daganatok összehúzódtak egy nagyba, így szóba jöhetett a kemoembolizációs kezelés, TACE, 4-szer megtörtént, majd az onkológus azt mondta, hogy kellene mellé kemoterápia is, amit nem akart bevállalni, mert szeretnénk kisbabát is, a kemoterápia meg rontja ennek esélyeit. A PET-CT eredménye az volt, hogy csak a májban van daganat és csak a bal lebenyben mutat aktivitást, azt kezelték kemoembolizációval.

10.07-én, 10.10-én volt újabb CT vizsgálat, ami eredménye azt mutatja, hogy a bal lebenyben el van meszesedve, viszont a jobb lebenyben újra élnek a daganatok. A kezelőorvos a fejünkhöz vágta, hogy ebből soha nem lehet meggyógyulni, csak húzni tudják az időt, a gyermeket meg felejtsük el, mert lehet egészségesen fog születni, de lehet 5 évesen beteg lesz (lehet éhes leszek, ezért ne egyek).

Szeretnék kérni tanácsot, hogy mit tegyünk, mert minden orvos mást mond, csak ez az egy doktornő fogja fel ilyen drasztikusan a dolgot, mindenki más reményt ad. Ami szerintem kell is, főleg, hogy 30 éves emberről van szó. Ha kérik, elküldöm a CT eredményét is.

Minden rosszindulatú daganatos betegség esetén, még sikeres műtéti eltávolítás után is fennáll annak a kockázata, hogy a későbbiekben áttétek fejlődnek ki. Ezért kerül sor az időszakos, néhány havonta végzett kontroll onkológiai vizsgálatokra, hogy még kicsiny, esetleg műthető és/vagy jobban kezelhető állapotban kerüljön felfedezésre a betegség szóródása.

A hasi daganatok nagyon gyakran adnak áttétet a májba, mert a hasi szervektől a szív irányában visszaáramló vért a máj „megszűri”, s itt akadnak fenn először azok a kicsiny rákos sejtcsomók, amelyek a vérrel jutnak el a szervezet egyéb helyeire (szakszóval ilyenkor hematogén áttétképzésről beszélünk).

Férjénél a májban több helyen jelent meg áttét, ilyenkor a daganatgátló kezelések adásának az a célja, hogy átmenetileg gátolja a ráksejtek osztódását, csökkentse a daganatos gócok méretét, így megnyújtsa azt az időt, amit a beteg relatíve kevés panasszal-tünettel élve tölthet el. A helyileg alkalmazott kezelés a májban lévő daganatok mennyiségét képes csökkenteni, de onkológusuk azért javasolt ismét kemoterápiát, mert egy szétszóródott betegségben valószínűsíthető, hogy a szervezetben más helyen is vannak kicsiny, a CT-vel, MR-rel, akár PET-tel sem látható áttétek (mikrometasztázisok), amelyeket a kemoterápia pusztíthat.

Természetesen az adott orvos-beteg szituációt nem ítélhetjük meg, ám a leírtak alapján az adott élethelyzetben az onkológusnak kötelessége volt közölni, hogy a kedvezőtlen fejlemények miatt a közös gyermekvállalásról való felelős döntéshez nagyon alaposan mérlegelniük kell a kialakult helyzetet (levele elején joggal kifogásolta, ha valóban „elfelejtették Önökkel közölni, hogy a májban kialakulhat áttét”). Szintén feltételezhető, hogy a szakemberek, akikkel Önök beszéltek, valóban szeretnék meghagyni Önöknek a remény kicsiny fénysugarát ebben a nehéz életszakaszban.

Nagyon fontos átgondolniuk a „Hogyan tovább?” kérdését. Kemoterápiás kezelés alatt, valamint utána egy ideig valóban nem javasolt a gyermeknemzés, a kemoterápia ugyanakkor többlet időt adhat, amit együtt tölthetnek. A születendő gyermek egészségügyi kockázatával kapcsolatban kikérhetik orvos-genetikus véleményét is, tekintettel arra, hogy férjénél szokatlanul fiatal életkorban jelentkezett végbélrákos megbetegedés. Amennyiben itt kedvező véleményt kapnak, akkor is kettőjük felelős döntésén kell alapulnia egy gyermekvállalási döntésnek, hiszen a tudomány mai állása és a leírtak alapján sajnos valóban kicsi az esélye, hogy a gyermek gondozásában, nevelésében férje érdemben részt vehet.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
Vastagbélrák: túl sok a halálos áldozat
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba
Nem lemondani a mindennapi örömökről

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Végbélrák és áttétek
Végbélrák és májáttét
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák: rosszul sikerült sztóma?
Végbélrák: sztóma és biopszia
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája

Top