Májáttét és sárgaság

Írtam önöknek nagyim májáttétjeivel kapcsolatban, köszönöm a választ. Fog kapni kemót, csak sajnos tegnap ki kellett hívni az ügyeletet, mert besárgult. Kb. 3-4 napja vettem észre, a többiek meg tegnap. A kórházban az ügyeletes orvos mondta, hogy vagy a májával van a gond az áttétek miatt, vagy amit ő valószínűbbnek tart, hogy az epeutak valamiért elzáródtak. A bőre is és a szeme is sárgás. Szerintem nem nagyon van jól nagyi, de ő azt mondta az orvosnak, hogy jól van. Nem fogyott, sőt hízott 2 kg-t, így maradt 42 kg.

A kérdésem az lenne, hogy mit tudnak csinálni a sárgasággal? Készüljünk fel a legrosszabbra? Ettől kaphat még kemoterápiát?

A májátétes beteg sárgasága, ahogyan arról az ügyeletes orvos is tájékoztatta, valóban általában két ok miatt lehet. Amennyiben a máj szerkezete az áttétes betegségtől annyira átépült, hogy már nem tudja jól ellátni a feladatait, akkor jelentkezik az úgynevezett parenchymás icterus, vagyis a májállomás működészavarából adódó sárgaság. A másik lehetőség az, hogy a máj még jól működik, de a májból kivezető epeutakból, epehólyagból az epeelfolyást gátolja valamilyen külső leszorító hatás, például a gyomordaganat, esetleg daganatos nyirokcsomók a májkapuban stb. Ekkor az ultrahang vizsgálaton ezeket az epeutakat tágnak látják.

A sárgaság csökkentésére elvben lehetőség van arra, hogy ebbe a kitágult epeútba a gyomor felől egy kis csövet vezessenek be, így hidalva át a leszorítást és biztosítva az epeelfolyást. Másik lehetőség, hogy a hason keresztül kívülről szúrják meg a tág epeutat, és így igyekeznek kifelé biztosítani az epe elfolyását.

Bizonyos szint fölötti sárgaság (szérum bilirubin érték) korlátja lehet a kemoterápiának, a kemoterápiás kezelési lehetőségről az onkológus tud dönteni.

Kapcsolódó cikkek:
Gyomorrák
Májáttétek, a máj másodlagos rosszindulatú daganatai

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Májáttétes gyomorrák
Nagymama májáttéte
Nagymama gyomorrákja és öröklődés
Áttétek a májban?
Májáttét 75 évesen
Agresszív daganat és májáttét
Folt a májon

Top