Májáttét (jelige: sárgaság, májáttét nálunk is)

A témában előttem szóló levélírónak küldött válaszban megtaláltam néhány fontos információt én is. A helyzet hasonló, valószínűleg májáttét, a gyógyulni kívánó emberke sárga, több, mint egy hete. Amikor az onkológus látta, majdnem egy héttel későbbi időpontra hívta vissza vérvételre. Ezenkívül semmi.

Kérdésem az, hogy meddig lehet ezt az állapotot „veszélytelenül” tartani? Mennyire szükséges gyors, azonnali beavatkozás a sárgaság megszüntetéséhez? Ha valaki csaknem két hétig sárga, és nem történik vele semmi, az nem okozhat nagyobb problémát?

A sárgaság önmagában már elég súlyos probléma, és sajnos daganatos eredet esetén nagyon gyakran nem is lehet megszüntetni, sem azonnali, sem későbbi beavatkozással.

A sárgaság az esetek egy részében arra utal, hogy a máj működése elégtelen, például a sok májáttét miatt. Az esetek egy részében (bizonyos daganattípusoknál, nem túl mély sárgaságnál) meg lehet kísérelni daganatellenes kezelést, de ezt az onkológusnak kell eldönteni. Ebben a döntésben szempont  lehet az is, hogy mennyire stabilak vagy milyen gyorsan romlanak a májműködési adatok. Bizonyos esetekben sajnos lehetséges, hogy nincs kezelési lehetőség.

Sárgaságot okozhat az is, ha valami gátolja a májkapuban lévő epevezetéken és epehólyagon keresztül az epe elfolyását (például hasnyálmirigy fejdaganata, annak megnagyobbodása vagy a májkapuban lévő (daganatosan) megnagyobbodott nyirokcsomók. Ilyenkor ennek a leszorításnak az áthidalására, az epelefolyás biztosítására lehet bizonyos módszerekkel kísérletet tenni.

Válaszunkban csak a leggyakoribb okokra tértünk ki. A sárgaságot ugyanakkor nem feltételnül daganat okozza, beékelődött epekő, májgyulladás, alkoholos eredetű májcirrhosis és még nagyon sok egyéb ok is állhat a háttérben.

Kapcsolódó cikkek:
Májáttétek
Epehólyagrák

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Májáttét és sárgaság
Áttétes melanoma
Májáttétes emlőrák következményei

Top