Májáttétek az UH leleten (jelige: tundi15951)

Édesapámnak rossz volt a vérképén a GGT eredménye és elküldték ultrahangra. Ezenkívül nem volt tünete csak az állandó fáradtság: szinte mindig aludna és a fogyás, ami már elég feltűnő. Sem székrekedésre vagy gyomorfájdalomra nem panaszkodott.

Az ultrahanglelete a következő: a gyomorban duodenumban folyadék látható. Máj a bordaívet 2h ujjal meghaladja, a jobb lebenyben ventralisan az V-VI-os segmentumban 41 mm-es echoszegény szegéllyel övezett mérsékelten echoszegényebb terime ábrázolódik, mellette egy kisebb 22 mm-es, a IV-es segmentumban hasonló jellegű echoszegény képlet ábrázolódik a cholesysta ágy mellett. A bal lebenyben egy 20 mm-es és egy 25 mm-es hasonló jellegű képlet szintén elkülöníthető. A máj széle mellett jobb oldalon lateralisan keskeny folyadéksáv látható. Cholecysta folyékony epével töltött, kőmentes. Epeutak nem tágultak. Pancreas részlegesen ábrázolható. Átlagos tágasságú hasi aorta. Lép nem nagyobb, homogén szerkezetű. Mindkét vese rendes helyzetű, körülírható, üregrendszeri pangás, kőreflex nincs. Bal vese 106×42 mm, a parenchyma 13 mm-es. A jobb vese 123×40 mm, a parenchyma 12 mm, a centralis echocsoportban 15 mm-es cysta. A hólyagban kp. mennyiségű homogén vizelet van, a kontúrja részlegesen ítélhető meg. A prostata 33×50 mm-es, jobb oldali kp. harmadában 18 mm-es echodús göb. A beleken egyértelmű pathologias cocarda nem különíthető el. A hasban a belek között kevés szabad folyadék látható.

Ez volt az ultrahangon kapott leleten. Azt szeretném tudni, hogy pontosan mit jelent ez a lelet? A belgyógyász azt mondta, hogy valószínűleg májon van áttét. Ha tényleg az, akkor milyen esélyei vannak a gyógyulásra és milyen terápiára van szüksége?

A máj mindkét lebenyét érintő áttétes folyamat valószínűsíthető az ultrahang lelet alapján, s a prosztatában került leírásra egy göb. Azt, hogy a májra mely szerv adott áttétet, csak ebből a leletből nem lehet biztonsággal megmondani, várható, hogy a most következő vizsgálatok során ezt igyekeznek majd az orvosok kideríteni, illetve szövettanilag (mintavétellel, biopsziával) meghatározni. Az áttét (metasztázis) azt jelenti, hogy valahol a szervezetben kialakult egy daganat, amely növekedése során betört a véráramba és/vagy a nyirokkeringésbe, s így eljutott a testen belül más szerv(ek)be is, ahol az elsődleges (primer) daganat így áttétek, tehát újabb tumoros gócok kifejlődését indította el.

Az, hogy a májban több és köztük elég nagy góc is van, azt valószínűsíti, hogy az alapbetegség felfedezése után is inkább kemoterápiára lesz szükség és csekély az esélye az olyan műtéti beavatkozásnak, amellyel daganatmentes állapot érhető el. Pontosabbat csak a kivizsgálások után tudnak majd mondani az orvosok, az onkológusok is.

Kapcsolódó cikkek:
Májrák, májáttétek
Prosztatarák
Prosztatabajok
Prosztatarák: életmentő kontrollvizsgálatok
Prosztatarák: az elhízás növeli a kockázatot
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Sugárterápia a tumorok ellen
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Prosztatagyógyszer: nem kell tovább szedni?
Prosztatarák
Csontáttétes prosztatarák?
Pathológiás dúsulás a csontokban
Prosztatarák és PSA
Prosztatarák drága kezelése?
Rosszindulatú prosztatarák csontáttéttel
Csontáttétes prosztatarák végstádiuma

Előrehaladott prosztatarák
Rosszindulatú prosztatarák
Prosztatarák hasnyálmirigy áttéttel
Prosztatarák csontáttéttel
Áttétek, nagy fájdalmak
Csontáttét fájdalmai
Eredményre várva
Prosztatarák és mellnövekedés
Prosztatarák és elhízás
Prosztatarák 39 évesen
Prosztatarák kezelése

Top