Májáttétek, PET CT eredménye (jelige: remény 1952)

PET CT eredménye: a máj jobb lebenyében több 2,5-7 cm-es intenzíven dúsító képlet látható, a nagyobbak centrálisan necroticusak. A máj jobb lebenyének mediális felszínéhez kb. 15 cm kiterjedésű, 2,5-3 cm széles intenzíven dúsítő hypodens terime fekszik hozzá. A köldök alatt bal oldalon a med. laparatomia hegében a hasfali izmok között 3×4 cm-es, ettől balra lateralisan 8×5 cm-es intenzív PDG halmozású lágyrészterime látható. Mesenterialisan elszórtan több 1,5-7 cm-es mérsékelten, bal oldalon inguinalisan 2 cm-es intenzíven halmozó nyirokcsomó detektálható. A jobb acetabulom területén 1,5 cm-es nem halmozó csontsziget látható.

Vélemény: multiplex máj, peritonealis, mesenterialis és nyirokcsomó metastasis. A med. laparatomia hegében malignitas.

Legyen szíves tájékoztatni mit jelentenek a leírtak, illetve mi az élethez való esélyem?

Leveléből nem derül ki, hogy Önnek milyen kiindulási (primer) daganata van, ebből az idézett képalkotó vizsgálati eredményből nem lehet megmondani. Ez a PET CT lelet ugyanakkor azt mutatja, hogy a hasában több helyen daganatra, illetve daganat áttétre jellemző elváltozásokat láttak a vizsgálat során, azaz többszörös (multiplex) májáttéteket, hashártyai (peritonealis) áttéteket és nyirokcsomó áttéteket (metasztázisokat).

A nyirokcsomó áttéteket a hashártya egyik területén (mezenteriumban) írtak le, illetve a lágyékhajlatban (inguinaisan).

A median laparatomia korábban a has közepén függőleges vágást eredményező műtét (laparatomia a has felnyitása). Ennek hegében is rosszindulatú (malignus) gócra jellemző képletet láttak a vizsgálat során.

A jobb acetabulum a jobb combcsont nyakának környéke, itt is leírnak egy elváltozást, de a véleményalkotásnál nem nyilatkoznak arról, hogy ez a csontsziget mi lehet.

Összességében a lelet azt jelzi: csaknem függetlenül attól, hogy mi a kiinduló daganat, egy a szervezetben szétterjedt rákos folyamatról van szó. Ilyen kiterjedt daganatos szóródásnál általában kemoterápiát szoktak javasolni, amellyel esetleg lehet csökkenteni a daganatos gócok számát, méretét, illetve elodázni a további terjedést, az állapotrosszabbodást. Viszont a kezelési lehetőségek függenek attól is, hogy a beteg korábban kapott-e kemoterápiás vagy más daganatgátló kezelést, illetve milyen az általános állapot, vannak-e olyan kísérőbetegségek, amelyek nehezítik a kezelés kivitelezését, illetve hogy például ezen lelet szerint a nagymértékben daganatosan átépült máj működése elegendő-e ahhoz, hogy a bevitt daganatgátló gyógyszereket kiválassza.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Májáttét: sebészi, onkológiai, radiológiai kezelés
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Rettegett hányinger: hogyan kerülhetjük el?
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai
KRAS vizsgálat a hatékonyabb kezelésekért
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Új esély a daganatterápiában: az EGFR-gátlás

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Májáttétes vastagbélrák daganat
Állandó kemoterápia májáttétes vastagbélrákban?
Vastagbélrák és májáttét
Vastagbél daganat májáttét
Májáttétes vastagbélrák
Vastagbélrák máj áttétekkel
Vastagbélrák máj áttétekkel
Májáttétes vastagbélrák 36 évesen
Májáttétes vastagbélrák 37 évesen

Top