Májáttétes béldaganat 82 évesen

Szomszéd bácsim 82 éves, mentálisan teljesen ép. Béldaganattal műtötték Kaposváron. Környező nyirokcsomóban áttétet találtak, de a főorvos asszony elfelejtett kezelést adni. A májáttét kimutatásakor reklamált, hogy miért nem ment előbb. Most már a kemót nem bírja. Hol, hogyan és mennyiért lehet ezt a kezelést elérni?

Leveléből nem derül ki, hogy a beteg jelenleg kap-e áttétes betegsége miatt kemoterápiás kezelést, és azt nem bírja-e, vagy az orvosok látják úgy, hogy a 82 éves szervezetnek túl nagy terhelést jelentene a daganatellenes kezelés elindítása/folytatása, esetleg a beteg általános állapota, esetleg laboreredményei miatt nem javasolható kezelés.

Nem érthető számunkra sajnos az sem, hogy milyen kezelésre gondol, amely megszerezhetőségéről és áráról érdeklődik. Általánosságban az mondható, hogy a daganatos betegek számára a javasolt daganatgátló kezelések, mind a klasszikus kemoterápiák, mind a célzott (target) terápiák az onkológiai centrumokban elérhetők. Amennyiben a beteg rendelkezik társadalombiztosítással, akkor ezek az egyébként költséges, gyakran két-háromhetente sok százezer forintos daganatgátló kezelések a társadalombiztosítás támogatásával igénybe vehetők, ha orvosilag úgy látják, hogy indokolt az alkalmazásuk, s a beteg állapotának figyelembevételével használatuktól több eredmény várható, mint amekkora kockázatot rejt a terápia.

Kapcsolódó cikkek:
A májáttét tünetei
Májáttét: sebészi, radiológiai, onkológiai kezelés
Mi a májrák? Mi nem májrák? Kérdések és válaszok
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Hogyan diagnosztizálhatják az áttétes bélrákot?
Vastagbélrák: hol és hogyan alakulnak ki áttétek?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Májrák? Májáttétek?
Májáttét vagy májgyulladás?
Májáttétek az UH leleten
Májáttét és sárgaság
Nagymama májáttéte
Agresszív daganat és májáttét

Top