Májáttétes béldaganat kezelése (jelige: májrák)

Édesapámnál ez év júniusában fedeztek fel rákos sejteket. A belében talált daganatot még július elején eltávolították, és a műtét sikeresnek bizonyult. Azonban a májon lévő – feltehetően másodlagos – daganattal nem tudtak, és úgy látszik nem tudnak mit kezdeni.

Augusztus közepe óta apám chemoterápiás kezelésben részesül. A júniusi CT alapján a daganatok kb. 1-2,5 cm-esek voltak és a máj több szegmensében, mindkét lebenyen megtalálhatóak voltak. A helyzet mostanra annyiban változott, hogy a múlt héten elvégzett PET-CT vizsgálat szerint a gócok növekedtek 2,5-3,5 cm-esre, egyik közel 6 cm-esre. Ennek következtében apám mától erősebb chemoterápiában részesül. Ez nagyon elkeserítő, mert nemrég egy vérvizsgálat a betegség erős visszaszorulását mutatta, valamilyen rákra utaló anyag mértéke a rákszűrésnél alkalmazott vérvizsgálaton nem haladta meg a határértéket.

Kérdésem a következő lenne:
– Milyen kilátásai lehetnek a jövőre nézve? Mivel tudjuk, hogy a chemo esetleg megállítani tudja a betegség terjedését.
– Szóba jöhetnek-e kiegészítő kezelések a chemoterápia mellet? Gondolok itt ablatio-ra. Ha igen, az ablatio melyik típusát lehet alkalmazni?
– A legfontosabb kérdés, hogy Magyarországon melyik kórházban, vagy akár magánklinikán végeznek ilyen beavatkozásokat? Esetleg tudna javasolni valakit vagy valakiket, akik specialisták a májrák kezelését illetően? Apám Veszprémben kapja a kezelést, de itt más beavatkozásra nincs lehetőség.
– És még egy utolsó kérés: tudna néhány szakirodalmat javasolni a májrákkal kapcsolatban?

Édesapja esetében nem májrákról van szó, hanem a vastagbél vagy a végbélrák májáttéteiről, amelyek már a daganatos betegség felfedezésekor igazolhatóak voltak, vagyis eleve áttétes állapotban derült fény édesapja betegségére. Levele alapján a kezelés kezdetén alkalmazott kemoterápiás kezelés mellett több hónap elteltével a májban lévő áttétek növekedést mutattak, ezért módosították édesapja kemoterápiás kezelését.

Az ablatív technikák alkalmazási lehetősége függ a gócok számától és méretétől, általában 4-5 gócot még megkezelnek (például radiofrekvenciás beavatkozással, esetleg alkoholos roncsolással), számtalan apróbb gócot azonban nem, s ahogy leveléből kiderül, édesapjánál már a kezdet kezdetén a máj mindkét lebenyét, s azon belül is több szegmensét érintő májáttétekről volt szó. Természetesen azt, hogy lehet-e ablatív technikát alkalmazni, azt az a szakember tudja eldönteni, aki ezeket a módszereket tudja is alkalmazni. Ablatív beavatkozásokat a fővárosban is csak néhány intézményben végeznek, azonban honlapunk lehetőségeit meghaladja, hogy konkrét kórházakat, intézményeket, szakembereket ajánljunk.

Nem tudjuk, hogy pontosan milyen vérvizsgálatra gondol, amely a daganat visszaszorulását mutatta. Amennyiben esetleg a béldaganatoknál alkalmazott tumormarker vizsgálat történt (például CEA, azaz carcioembrionalis antigén), ez önmagában nem követi biztosan a betegség változását. A progresszió és/vagy regresszió, vagyis a daganatos gócok méretének/számának növekedését vagy csökkenését a képalkotó vizsgálatok alapján határozzák meg. (Egyébként ezt a vizsgálatot rákszűrésre, vagyis egészséges betegeknél az esetleges betegség kimutatására nem lehet használni.)

Édesapja kilátásait az befolyásolja elsősorban, hogyan reagál erre az újabb kezelésre, képes-e az új kombináció hatékonyan gátolni a rákos sejtek osztódását. Ez kedvező esetben az áttétes gócok méretének csökkenését eredményezi. A kemoterápiás kezelések kiegészítésére lehet alkalmazni úgynevezett célzott terápiákat (target terápiákat), amelyek közül többet is törzskönyveztek az áttétes vastagbélrák kezelésére, ezekről kezelőorvosuktól kaphat felvilágosítást, illetve honlapunkon is olvashat az áttétes vastagbélrák célzott terápiáiról. Lehet, hogy édesapja jelenleg is részesül ilyen infúziós kezelésben a kemoterápia mellett. Az egyéb kiegészítő kezelésekkel kapcsolatban, amennyiben a recept nélkül, a kereskedelmi forgalomban kapható termékekre gondol, arról nincs pontos adat, hogyan befolyásolják, befolyásolják-e egyáltalán a májáttétes vastagbélrák lefolyását.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
Májrák, májáttétek
Vastagbélrák: túl sok a halálos áldozat
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák és májáttét
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája

Top