Májáttétes emlőrák (jelige: cinthy)

Édesanyámnak emlődaganatból kialakult májáttétje van. Sajnos már mindennaposak a kellemetlenségek, amelyek émelygés, hányás, teltségérzés formájában mutatkoznak. Nagyon keveset tud enni, és ha eszik is, rögtön teltségérzése lesz. Sejtésem szerint ezeket a tüneteket is a máj nem megfelelő működése okozhatja. A héten megkezdték újra a kemoterápiás kezelést (Gemzar).

Kérdésem, hogy a fokozott hányást és hasmenést okozhatja-e ez a szer, vagy ez is a máj állapotából adódik? A Gemzar mint kemoterápiás szer mennyire hatékony a tumorokkal szemben (ha van egyáltalán erre válasz)?

Hetente fogja kapni Édesanyám, és kicsit aggódom, hogy mindig ilyen mellékhatás várható (ha ezt a szer okozza)? Van-e valamilyen mód a teltségérzés csökkentésére? Többször keveset eszik, de sajnos ez sem célravezető módszer.

A tumormarkerek eredménye jelentősen megemelkedett (CEA 180, CA 15-3 480). Ezek a magas értékek „csupán” ráutalóak a daganat növekedésére, vagy okoznak közvetlen tüneteket is a szervezetben?

Nem valószínű, hogy a most indított kemoterápiás kezelés okozná a teltségérzetet, hányingert, étvágytalanságot, hiszen – korábbi levelét is figyelembe véve – ezek a panaszok már régebb óta fennállnak. Természetesen, mint minden kemoterápiás szer, ez is okozhat hányigert, hányást, amelynek kivédésére a kezelés beadásakor, illetve az azt követő néhány napban szetron típusú hányáscsillapítókat szoktak adni/rendelni az onkológusok.

A kemoterápiás szerekkel össze nem függő tartós teltségérzés, émelygés csökkentésében gyakran beválnak a nem szetron típusú hányáscsillapítók, elsősorban a metoclopramid tartalmú készítmények, de a betegek egy része a B6 vitamin előnyös hatásáról is beszámol.

A most alkalmazott kemoterápiás szer típusos mellékhatása lehet a kezelés napján vagy másnapján jelentkező hőemelkedés és láz, amelyre lázcsillapítót kell szedni. Amennyiben mindig jelentkezik ez a hatás, akkor a lázcsillapítót már a láz megjelenése előtt is be lehet venni. Mint minden kemoterápiás szer, ez a készítmény is okozhatja a vér alakelemeinek csökkenését, fehérvérsejtszám csökkenést, illetve a  vérlemezkék (thrombocyták) számának visszaesését. Az alacsony fehérvérsejtszám miatt a beteg hajlamosabb mindeféle fertőzésre, amelyek lázat okozhatnak.

Tehát ha nem a levelében leírt kezelés napján-másnapján jelentkezik a láz, akkor szükség lehet vérképkontrollra, a fehérvérsejtszám-csökkenés kizárására, illetve észlelésére és kezelésére. Az alacsonyabb vérlemezkeszám miatt a véralvadás zavart szenvedhet, amely kisebb-nagyobb vérzések formájában jelentkezik (orrvérzés, bőr alatti bevérzések, kék foltok stb). Ezeknek a mellékhatásoknak a követésére az aktuális kezelés előtt vérképkontroll szokott történni.

Az emelkedett tumormarkerek nem közvetlenül okozzák a leírt kellemetlenségeket, csak utalnak a daganat növekedésére.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Májáttétek, a máj másodlagos rosszindulatú daganatai
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Májáttétes emlőrák következményei
Emlőrák, csontáttétek, konzílium
Sokszoros áttétek

Top