Májáttétes emlőrák következményei (jelige: Cinthy)

Korábban már írtam Önöknek: Édesanyámnak elsődleges emlő, másodlagos csont- és májáttétje van.

Szeretnék tisztában lenni azzal, hogy mit is jelent pontosan az, hogy májáttét, illetve, hogy miket okoznak a májban elterjedt daganatok? Zavar alakul ki a máj működésében, vagy netán egy bizonyos nagyságú vagy számú daganat esetében leáll a működése? Miben nyilvánul meg az emberi szervezetnél, ha nőtt a daganat, milyen tünetek lépnek fel?

Rendszeres hasi (és mellkasi) CT-n kontrollálják Édesanyám állapotát, és a folytonos kemoterápia mellett csökkenő tendenciát mutattott a daganatok kiterjedése, mérete, de az elmúlt három hónapban szüneltetek a kezelések, és most a leletező doktornő szerint „a máj zsúfolásig telt hypodens terimékkel”.

A CT eredményeken kívül miben nyilvánul meg, hogy javul vagy rosszabbodik az állapota a mindennapokban? Milyen tünetekre, tünetegyüttesekre kell odafigyelni, amelyek a máj állapotát jelzik?

Fájdalomcsillapító tapaszt kap, melyet 72 óránként kell cserélni, ez okozott nála hányingert, hányást, émelygést, de most már abban sem vagyok biztos, hogy ez a rossz közérzet és a fogyás a tapasz mellékhatásaként fogható fel. Lehet, hogy a betegség súlyosbodása okozza ezeket a kellemetlenségeket? Az utóbbi egy-két hónapban egyre gyakrabban jelentkezik a hasi (máj környéki) fájdalom, valószínűsíthetően ezeket is a daganatok elhelyezkedése okozza?

A májáttétet azért nevezik másodlagos daganatnak a májban, mert ez nem a májszövetből elsődlegesen kiinduló tumor, hanem  általában a vérárammal a májszövetbe jutott, ott megtapadt, majd osztódni kezdett, elsődlegesen más szövetből (az Ön édesanyja esetében az emlő rákos sejtjeiből) odajutott daganatsejtekből áll.

A máj még jelentős átépülés (daganatos vagy például alkoholizmus esetén cirrotikus) esetén is sokáig megtartja az anyagcsere-folyamatokkal kapcsolatos működését. A máj részben az egyik nagy emésztő enzimünk (epeleválasztás), részben a szervezet anyagcsere folyamatainak kitüntetett helye, sok anyag lebontásáért és termelődéséért felel. Ha ezek a funkciók károsodnak, nagyon különféle tünetek alakulhatnak ki  a szervezetben.

A máj működési elégtelenségét mutathatja bizonyos laboratóriumi értékek emelkedése, valamint a májelégtelenség jele lehet az is, ha a beteg besárgul (és a sárgaságot nem valamelyik nagy epeút elzáródása okozza például epekő vagy külső nyomási tünetek révén). A máj rossz működése mellett bizonyos véralvadási faktorok termelődése is elégtelen, ez vérzkenységet okozhat.

A máj nem csak „laboratórium”, hanem a rajta átvezető erek révén szerepe van az alsó testfél és a hasüreg vér és nyirokkeringésében is. Ha megnagyobbodik, megkeményedik, akkor a folyadék elvezetése ezekről a területekről gátlódhat, ami hasvízkor, valamint alsóvégtagi vizenyők kialakulásához vezethet. Mivel ilyen esetben a has területéről a vér egy része nem tud elfolyni a májon keresztül, ez a nyelőcső alsó részében lévő vénákon keresztül próbál visszajutni a szívbe, s így ezek tágulását eredményezheti, ami vérzéseket, ritkán vérhányást is okozhat. Természetesen az itt felsorolt tünetcsoportok nem mindegyike jelenik meg az májáttétes betegeknél.

A májelégtelenség jele lehet a fokozódó fáradékonyság, az emésztési zavarok, a hányinger. Valóban nem biztos, hogy a tapasz állt édesanyja felsorolt panaszai hátterében, mivel a hányingert, hányást, émelygést okozhatja a daganatos gócokkal „zsúfolásig telt” máj is.  A kiterjedt daganatos betegség jele lehet általánosságban is a fogyás.

A megnagyobbodott máj okozhat feszülést vagy fájdalmat. Ez a jobb bordaív alatt jelentkezik. Emiatt – és édesanyja csontfolyamata okán is – fontos a hatékony fájdalomcsillapítás, a tapasz dózisának akár 24-48 óránként történő emelése, illetve úgynevezett áttörő fájdalmak esetén gyors hatású (gyors felszívódású) fájdalomcsillapító készítmények kiegészítő alkalmazása.

Kapcsolódó cikkek:
Májáttétek, a máj másodlagos rosszindulatú daganatai
Csontáttétek a daganatos betegségben
Emlőrák
Fájdalomcsillapítás

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Májdaganat a főütőéren
Petefészekrák és hasvízkór
Májáttétes tüdőrák
Májáttét és sárgaság

Top