Májáttétes emlőrák végstádium (jelige: Cinthy)

Legutóbb Önökhöz írt levelem óta sajnos Édesanyám állapota tovább rosszabbodott (májáttétes emlőrák). Az első Gemzar kezelést nem követte azóta második, mivel a kemoterápia időpontjában rosszul lett, leesett a vérnyomása 65/42-re. Kapott vénásan folyadékot, hányáscsillapítót, majd pár nappal később vért is.

Most már két hete, hogy gyakorlatilag semmilyen étel, és csak némi folyadék marad meg a szervezetében anélkül, hogy hányás vagy hasmenés formájában távozna. A napokban a kiszáradástól tartván bementünk a kórház ambulanciájára, hogy megelőzzük a bajt. Kapott is folyadékot, hányásellenit és vízhajtót, mivel sajnos a lába erősen vizesedik. Az orvosok többféleképpen a tudomásomra hozták, hogy nem tudnak igazándiból mit tenni anyuért, és a Gemzar is csak „időhúzásképpen” szolgál.

Szeretném tudni, milyen lehetőségem van javítani az állapotán, a mindennapjain? Nem eszik, alig iszik, és ha mégis, akkor kijön belőle. Az alacsony vérnyomását nem lehet valamilyen módon emelni? Vízhajtót is felírt neki a doktor, de mivel nem tud inni megfelelő mennyiségű folyadékot, ezért fennáll a kiszáradás veszélye.

Kérem írják meg – mivel hiányos a tájékoztatás az orvosok részéről -, hogy az alábbi magas értékekből mire következtetnek azon kívül, hogy nyilván ezek a máj nem megfelelő működésére utalnak? Mennyire állunk a súlyos helyzet közelében?

SGOT 616 U/L, SGPT 173 U/L,Gamma GT 588 U/L, Alk.foszfatáz 1069 U/L, Bilirubin össz.: 244,4 umol/L, Szérum karbamid 31,3 mmol/L, szérum kreatinin 174 umol/L.

Az onkológián a kezelőorvostól és más orvosoktól sem kapunk tájékoztatást, hogy mivel lehetne könnyíteni Édesanyám állapotán, illetve mit tehetünk érte, vagy mikor mi a teendő? Sejtésem szerint az alacsony vérnyomása miatt is rendkívül aluszékony, fáradékony és egyre nehezebb számára akár a lakás egyik pontjából a másikba való eljutás.

Kérem segítsenek! A meglévő rossz állapotában nehéz tudni, hogy mikor van igazán nagy baj és mikor kell segítséget hívni. Legyenek szívesek tájékoztatni arról, hogy mikor forduljunk ténylegesen sürgős segítségért, mivel nehéz ezt megítélni!?

A leírt laborértékek közül az első négy arra utal, hogy súlyos májelégtelenség alakult ki édesanyjánál. Ilyen laboratóriumi értékek mellett általában már nem adunk kemoterápiás kezelést (még „időhúzásként” sem). A karbamid és kreatinin értékek emelkedése a veseműködés romlására utal, aminek egyik oka lehet az alacsony vérnyomás is, mivel alacsony vérnyomás mellett a vese kevésbé tudja kiválasztani a káros anyagokat, és azok felszaporodnak a szervezetben.

Édesanyja aluszékonyságának hátterében is állhat a máj romló állapota, egy kezdődő májelégtelenség is, különösen akkor, ha jelenleg nincs kifejezett vérszegénysége, hiszen vért is kapott (bár a daganatos vérszegénység ismételten kialakulhat).

Nehéz megmondani, hogy mivel lehet könnyíteni az édesanyja állapotán. Bő folyadékfogyasztás, esetleg infúziók adása mellett alkalmazott vízhajtók javíthatják a vesefunkciókat, de nem befolyásolják a máj romló állapotát. A lábvizesedés is lehet jele induló májelégtelenségnek: a megnagyobbodott, megkeményedett májon keresztül nem tud elfolyni a folyadék a has területéről és az alsó végtagokból.

Nehéz válaszolni arra a kérdésre is, hogy mikor kell sürgős segítségért fordulni. Az eddigiek ismeretében az feltételezhető, hogy édesanyja életének utolsó szakaszát éli, amiben az orvostudomány már keveset tehet, és a család ápoló, gondoskodó funkciója felértékelődik. Amennyiben szeretné, hogy édesanyja minél tovább maradjon otthon, családi körben, tájékozódjon háziorvosánál az Önök környezetében megtalálható hospice szolgálatról (ezeket megyénkénti lebontásban a nyitóoldalunkról elérhető térképes adatbázisban is megtalálja), illetve a házi ápolási szolgálatokról, hogy ők milyen segítséget tudnának nyújtani.

Kapcsolódó cikkek:
A magányos haldoklás ellen küzdenek
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Májáttétek, a máj másodlagos rosszindulatú daganatai
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Emlőrák

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Májáttétes emlőrák
Májáttétes emlőrák következményei
Emlőrák, csontáttétek, konzílium
Sokszoros áttétek

Top