Májáttétes gyomorrák (jelige: nagyim mája)

Nagyimnak volt kontroll mr vizsgálata, mert 2 hónapja a máján láttak egy 2 cm-es képletet. Sajnos nem lett jó az eredmény, mert bár ez az elváltozás nem nőtt, de jelent meg még kb. 4 db képlet (az egyik 1.5 cm-es, a többi kissebb). Ezek a máj különböző részén vannak. Van amelyik a VII.-en, van amelyik a IV-en, stb.

Nagyim 76 éves lesz és 42 kg. A doktornő nagyon neccesnek tartja a kemoterápiát, ezért konzultálnak. Mondta a doki azt is, hogy elrontották a legelején a T besorolást, mert nem T2-es volt a daganat a gyomrában, hanem T4-es, és III. stádiumú volt, amit mi nem is tudtunk.

Azt szeretném kérdezni, hogy konkrétan mit okoz a májáttét?Májelégtelenséget? Mire figyeljünk oda? Mire számíthatunk? (fogyás, besárgulás.) Meg is van nagyobbodva a mája nagyimnak. Viszont jó az étvágya, hízott 2 kg-ot, és nem hagyja el magát. Azt szeretném még kérdezni, hogy ha esetleg kapna kemót, akkor azzal nem ártanánk neki?Mármint arra gondolok, hogy csak egy minimálisat kapna és hogy ennek van-e értelme?
Teljesen el vagyok keseredve a lelet miatt, és hogy kb. 6 hónapot mondanak az orvosok túlélésre.

Az áttétet adó gyomordaganat sajnos jelen tudásunk szerint igen rossz prognózisú betegség. A kemoterápia adása akkor valóban kockázatos lehet, ha a beteg általános állapota leromlott. A gyógyszeres kezelés lehetőségének elbírálását a kezelőorvosra kell bízni. A megfelelő táplálkozás, esetleg speciális tápszerek fogyasztása az általános állapot javulását eredményezheti, ezt követően talán meg lehet kísérelni a gyógyszeres kezelést, ami – ha hatékony – meghosszabbíthaja a beteg életét. Fontos azonban még egyszer hangsúlyozni: látatlanban nem adhatunk másod szakvéleményt, bármilyen terápiáról csak a pácienst ismerő orvos dönthet.

Kapcsolódó cikkek:
Gyomorrák
Májáttétek, a máj másodlagos rosszindulatú daganatai

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Nagymama májáttéte
Nagymama gyomorrákja és öröklődés
Áttétek a májban?
Májáttét 75 évesen
Agresszív daganat és májáttét
Folt a májon

Top