Májáttétes mellrák, sárgaság

A nagymamám májáttétes. Betegsége 3 éve kezdődött mellrákkal és jelenleg kb. egy éve májáttétes. Kemoterápiás kezelést kapott, de 2 hete leállították, mert olyan magasak a májértékei. Jelenleg is jobb oldali hasi fájdalmai vannak, nagyon gyenge és nagyon sokat izzad, a szemei kezdenek sárgulni! Mától számolva 2-3 napig benn tartják a kórházban, hogy megkapja a fájdalomcsillapító infúziós kezelést. Lehet még valamit tenni? Ha nem, akkor mennyi ideig bírja még a szervezete? Kérem segítsenek!

A sárgaság a májműködés elégtelenségének a jele. Valószínűleg a májban lévő sok áttét mellett nem maradt már elegendő egészséges májállomány a szükséges méregtelenítési funkciók ellátására, ilyenkor a vérben bilirubin (epefesték) szaporodik fel, s ez okozza a szem fehérjének és a bőrnek a besárgulását. (Más esetben előfordulhat az is, hogy valamilyen epeelfolyási akadály, akár epekő, akár májkapuban lévő nyirokcsomó okozza a bilirubin vérben történő felszaporodását, de most valószínűleg nem erről van szó.)

A leírt helyzetben általában aktív onkológiai kezelésre már nincs lehetőség. Az Ön nagymamájánál is az történhetett, hogy a kezelések az áttétes folyamat előrehaladását lassíthatták, az állapotromlást az utóbbi időszakig elodázták, de az állapotromlás most felgyorsult. Valószínűleg a daganatos betegség már nem reagál a kezelésekre, ellenállóvá váltak a ráksejtek, s a kezelés ellenére osztódni, szaporodni voltak képesek, s így fokozódott a máj daganatos átépülése.

Azt, hogy milyen gyorsan halad előre a máj működés romlása, „meddig bírja a szervezet”, hogyan alakul ki májelégtelenség, majd májkóma, nem lehet előre megjósolni: van, hogy ez hetekig tart, van hogy néhány nap alatt elégtelenné válik a májműködés, a beteg aluszékonnyá válik, majd egyre kevésbé tudja felvenni a kapcsolatot a környezetében lévőkkel.

Ilyen állapotban elsősorban a tüneti kezelés, fájdalomcsillapítás áll az ellátás előterében, hogy a romló állapot mellett lehetőleg minél kevesebb tünettől szenvedjen a beteg. S nagyon fontos az is, hogy érezze a szeretteit a közelében.

Kapcsolódó cikkek:
Emlőrák
Májrák, májáttétek

Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Áttétek: gátat kell vetni a rák szétterjedésének
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell
Végstádium: kórház helyett hospice ellátást!

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Májáttét, csontáttét mellrákban
Emlőrák májáttétjeinek műthetősége
Májáttét, csontáttét mellrákban
Félelem emlőrák áttétjétől, bélpanaszok
Mellrák: vizsgálatok műtét után
Mellrák: áttét esélyei

Top