Májáttétes vastagbélrák műtéte? (jelige: Judit25)

Édesapámnál 2007 áprilisában vastagbélrákot diagnosztizáltak BNO: C1850 flexura lienaris rosszindulatú daganata). Sikeresen megműtötték, azóta folyamatosan járt kontrollra. 2008-ban PET vizsgálaton is volt, aminek negatív lett az eredménye. 2009 decemberében újabb kontrollvizsgálatok voltak, melyek során májáttétet állapítottak meg.

A máj jobb lebenyének 7-es szegmentumában 3 db 2 cm átmérőjű daganatot találtak. A leleten ez áll: 2 cm-es hypodeus kontraszt anyag, gyűrűszerűen halmozódó képlet. Ezt a diagnózist december 22-én közölték vele, szövettani vizsgálatra január 18-án fog sor kerülni.

A kérdésem az lenne, hogy műtéttel mekkorák a túlélési esélyei, illetve a diagnózistól a szövettani eredmények meglétéig nem fog-e túl sok idő eltelni a daganatok növekedése szempontjából? Egyébként a többi lelete mind negatív, a máj körüli szerveken és nyirokcsomókon nincs daganat.

A most tervezett szövettani vizsgálat alátámaszthatja, hogy valóban a korábbi vastagbélrák áttéte jelent meg a májban. A levelében adott leírás alapján a többszörös májáttétek egymáshoz közel helyezkednek el, s így esetleg lehet remény arra, hogy műtétileg eltávolíthatóaknak bizonyuljanak.

Amennyiben műtétre kerül sor, a műtét során látni fogják, hogy a máj körüli szervekben, hashártyán van-e áttétre jellemző egyéb elváltozás, illetve az esetleg a májfelszínen lévő egyéb kisebb, CT-vel, egyéb képalkotó vizsgálattal nem ábrázolódó áttétekre is fény derülhet.

Amennyiben az áttétes májterület eltávolítható, az javítja a beteg túlélési idejét, ezért is kerül sor erre a májreszekcinónak vagy metasztazektómiának nevezett műtétre, amely csak akkor hajtható végre, ha elegendő egészséges májterület marad ahhoz, hogy a máj elvégezhesse a szervezetben nélkülözhetetlen, az anyagcseréhez és a méregtelenítéshez kapcsolódó feladatait. (És természetesen, ha a beteg általános állapota ezt lehetővé teszi.)

A műtét kivitelezhetősége és a műtét során esetleg talált egyéb elváltozások befolyásolják a túlélési esélyeket is. Amennyiben májáttét igazolódik, valószínűleg kemoterápiás kezelésre is szükség lesz.

Kapcsolódó cikkek:
Vastagbélrák és végbélrák
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba
EGFR: célzottan gátolják a rákos sejtburjánzást
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Vastagbélrák májáttét 2 év alatt
Májáttétes vastagbélrák esélyei
Májáttétes béldaganat kezelése
Végbélrák és májáttét
Vastagbélrák terápiája
Vastagbélrák és tüdőrák
Vastagbélrák: kórszövettani lelet és kérőlap
Vastagbélrák: műtét után
Vastagbélrák: újabb műtét
Végbélrák, bélelzáródás-veszély
Vastagbélrák
Végbélrák és áttétek
Végbélrák kiújulása nyirokcsomókban
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája

Top