Májáttétes vastagbélrák (Remény és hit)

Édesanyámat (66 éves) 2 éve műtötték, a vastagbélben találtak egy daganatot. Akkor nem kapott kezelést, mivel a daganat lokális volt, a nyirokcsomókban sem volt semmilyen elváltozás, tulajdonképpen negatív eredményei voltak azt követően mindeddig. Jártunk 3 havonta kontrollra vastagbéltükrözésre, valamint a vérképét is nézték (tumormarkert CEA-t, és ami ilyenkor szokásos).

Most viszont a lelete szerint recto-sigmoido-colonoscopos lelet van a vastagbélben, 2-2,5 cm átm. bedomborodó terime, amit ép nyálkahártya fed. Dg. st. p. res. trecti.po. tu. Lokalis: recidiva susp.

Viszont egy ultrahangos és CT vizsgálat a máj jobb lebenyében a 6. szegm.-ban 2 db 2,5 és 3 cm átm. metastasist talált. Az infúziós kezelés ezt követően elkezdődött, elsőn már túl van, előreláthatólag fél évig 2 hetenként 2 napra kell befeküdnie a kezelésekre.

Mintát nem vettek tőle. Kérdésem, hogy ez szükséges lett volna-e a májból? Műtétet javasolna-e Ön, a májra gondolok elsősorban, ugyanis a gasztroenterológus orvos azt mondta, hogy véleménye szerint nem újult ki a korábbi daganat, csak egyfajta betüremkedést érzékel a korábbi műtét fémkapcsok feletti részén.

Szükséges lehetne-e másfajta kezelés pl. speciálisan a tumorokra irányított sugár, egyéb eljárás? Milyen szert javasol szedni, az ismertek közül? Pl. flavin 7 prémium? Milyenek a gyógyulási esélyei, milyen egyéb kezelési módot javasol, hogy szedjen a terápia alatt?

Azt, hogy a betegség kiújult-e a bélben, mintavétellel lehet tisztázni. A leletre írt „lokalis recidiva susp” kifejezést azt jelenti, hogy a helyi kiújulás (= lokális recidíva) gyanúja  (suspiciuma) felmerült a vizsgáló szakemberben. Feltételezzük, hogy ennek kapcsán történt szöveti mintavétel is.

A májban, amennyiben a korábbi leletek negatívak voltak, és most két góc jelent meg, ez igen nagy valószínűséggel májáttéteket jelent, s ezért kezdték el a kezelést. Azt, hogy az azonos májszegmentumokban lévő elváltozások műtéti eltávolítására (metasztazektómia, máj-rezekció) van-e lehetőség, részben az dönti el, hogy a szervezetben van-e máshol daganatos áttét, illetve kiújulás, továbbá az, hogy májsebészetben jártas orvos vagy sebészi osztály véleménye szerint a műtét technikailag kivitelezhető-e.

Az elmúlt évtizedben nagyon sokat fejlődött világszerte és hazánkban is a bélrákok májáttéteinek műtéti ellátási lehetősége, s amennyiben van lehetőség a májáttétek műtéti eltávolítására, ez jelentősen is növelheti a túlélési időt.

A vastagbélrákok májáttéténél nem szokásos sugárkezelést adni.

Az Ön által felsorolt, kereskedelmi forgalomban kapható készítményekkel kapcsolatban sajnos nem ismerünk olyan klinikai gyógyszervizsgálatokon alapuló bizonyító adatokat, amelyek igazolnák, hogy májáttétes vastagbélrákban növelik-e a betegség rosszabbodásáig (progressziójáig) eltelt időt, illetve a teljes túlélési időt.

Általában ezek az adatok azok, amelyeket a rákos betegségek kezelésében használt „klasszikus” onkológiai készítményeknél több ezer beteget bevonó klinikai gyógyszervizsgálatokban értékelnek. Általában világszerte csak akkor adnak ki gyógyszerészeti engedélyt a hatóságok egy-egy készítmény alkalmazására, amennyiben a túlélés szempontjából, vagy a jó minőségben töltött életidő szempontjából szigorú statisztikai értékelés alapján is előnyös, s az alkalmazásával járó kockázatok kisebbek mint az általa elérhető hozadék. Amely készítményeknél nem áll rendelkezésre ilyen törzskönyvi publikáció, ott nem tudunk nyilatkozni arról, hogy konkrét beteg adott stádiumában milyen hatás várható alkalmazásuktól – a vitaminokról, alternatív készítményekről ezért nem foglalunk állást.

Kapcsolódó cikkek:
Májrák, májáttétek
Vastagbélrák és végbélrák
Vastagbélrák: túl sok a halálos áldozat
Béltükrözés: a gyógyítás alapja a diagnózis
Érgátlással is küzdenek a vastag- és végbélrák ellen
Vastag- és végbélrák: a tumort veszik célba
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Vastagbélműtét, magas tumormarker
Vastagbélrák, folyamatos fájdalmak
Végbélrák: rosszul sikerült sztóma?
Végbélrák: sztóma és biopszia
Végbélrák utókezelése
Áttétes végbélrákos beteg
Kérdés vastagbélrákról
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Vastagbéldaganat és sztóma
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbélrák: lejárt az idő?
Sztóma után állandósult hasmenés
Sztómazárás után
Bajok a visszahelyezett végbéllel
Vastagbéldaganat és stoma: elrontott műtét?
Záróizom ingerület
Vastagbélrák a családban
Vastagbélrák terápiája

Top