Májáttétes végbélrák (jelige: Vese leállása)

Édesapámnál több mint egy éve diagnosztizáltak végbélrákot, máj áttéttel. A kemoterápiás kezelések hatására a végbélfal normalizálódott, laikus szóval helyrejött. Kéthetente kapott kezelést, a 21. kezelés után leállt a veséje, a creatinin szintje 800 felett volt. Ennek előtte is voltak jelei, de az orvosok ezt nem vették észre. Dializálták, vízhajtót kapott, de majdnem belehalt.

A veséje 6 dialízis után újraindult. Három hónap szünet után (ezalatt nem kezelték) a máján lévő daganatok ismét nőni kezdtek, átlagosan 1 cm-t nőttek. Kezelni akarták, de az első kezelésnél, már a hányinger elleni szernél rosszul lett, hidegrázást kapott, felment a láza, az addig 150-es creatinin felment 250-re. Az orvosok gyakorlatilag azt mondták ki, hogy nem lehet kezelni tovább, mert mindenre így reagálna, a kemoterápiával megölik.

A kérdésem az, hogy hová lehet továbblépni? Van-e olyan kemoterápiás szer, amit kaphatna, és ha igen, hol lehet hozzájutni? Vagy van-e valamilyen alternatív megoldás? A műtéti lehetőségről egy éve esett csak szó, azt mondták, kockázatos lenne, mert a daganat a májkapunál van. A daganat egyébként azóta több részre szétesett.

Leveléből nem derül ki pontosan, hogy édesapja milyen kemoterápiás kezelést kapott. Sajnos vannak olyan helyzetek, amikor a kemoterápiás szerek olyan mellékhatást okoznak, amelyek korlátozzák a további kezelést. Az is érthető, hogy ha a kemoterápia mellett a betegség stabilizálódott (nem terjedt tovább, nem nőttek a daganatos gócok számban és méretben), akkor a kemoterápia dialízis érdekében való kényszerű abbahagyása hozzájárul ahhoz, hogy a betegség terjedni kezdjen. Ezt a folyamatot akarták ismét lelassítani/visszafordítani az onkológusok, amikor a vesefunkciók rendeződése után ismét megkísérelték megkezdeni a kemoterápiás kezelést.

Az áttétes vastagbélrák kezelésére többféle gyógyszer létezik, az onkológus döntheti el, hogy érdemes-e (nem kockázatos-e) megpróbálni egy másik fajta készítményt. Amennyiben jól értjük leveléből, az orvosok általánosságban tartják kockázatosnak a kemoterápia folytatását. Amennyiben bizonytalanok ebben a döntésben, ismét érdeklődjenek a részletekről az édesapját kezelő onkológustól (esetleg egy másik onkológustól kérhetnek úgynevezett másodvéleményt).

A műtétet már valószínűleg a betegség kezdetén sem lehetett annak a reményével elvégezni, hogy a végbéltumor és a májáttétek eltávolításával daganatmentessé lehessen operálni az édesapját, ezért nem került sor azóta sem műtétre. Szerencsére nem alakult ki eddig olyan helyzet, hogy a végbélrák akkorára nőtt volna, hogy elzárná a széklet kiürülésének útját, s ezért kellene műtét és/vagy a bél kivarrása a hasfalra.

Kapcsolódó cikkek:
Vastag- és végbélrák
Vastagbélrák: túl sok a halálos áldozat
Májáttétek
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Áttétes vastagbélrák
Gyorsan növő vastagbélrák műtéte
Halmozódó bélrák a családban
Béltükrözés és a CT veszélyei
Bélrák kockázata
Vastagbélrák a családban
Bélrákok kockázata
Vastagbélrák biológiai terápiája
Vastagbélrák gyógyszeres kezelése
Bélelzáródás veszélyei
Vastagbéldaganat és sztóma
Vastagbélrákos édesanya
Kiújult vastagbélrák
Vastagbélrák: lejárt az idő!?
Áttétes végbélrákos beteg
Bélrákok kockázata
Rendszeres véres széklet

Top