Májdaganat kezelés nélkül (jelige: tundi15951)

Már írtam korábban édesapám ultrahang leletével kapcsolatosan, ami a májon levő elváltozásokat metasztázisoknak valószínűsítette. Akkor azt írták, hogy meg kell várni a következő vizsgálatokat. Az ezt követő gyomor-, illetve vastagbéltükrözés eredménye negatív lett, a tüdőröntgene is. Májbiopsziára küldték, aminek az eredménye a következő.

Kifejezetten heges kötőszövet állományában szabálytalan trabeculákat, kerekded szigeteket formáló tumorsejt proliferatio látható. A tumorsejtek polygonalis jellegűek, eosinophil plasmájúak, néhol finoman vacuolisaltak. A magok hyperchrom jellegűek, a chromatin szerkezet szabálytalan, helyenként inclusiok láthatók. Mitosisok megfigyelhetők, nagy látóterenként átlagosan egy. A fent leírt folyamat szomszédságában parányi szabályos májszövet látható kettős magokkal.

Immunhisztokémiai vizsgálattal CK7 és CK20 negatívak, CK8 diffus pozitivitása megfigyelhető, ehhez focalis, gyenge intenzitású AFP reakció is társul. Mindezek alapján a folyamat primaer hepatocellularis carcinoma trabecularis variánsának felel meg.

Édesapám állapota napról-napra romlik, január eleje óta semmiféle kezelést, semmiféle gyógyszert nem kapott. Az orvosok azt mondták, hogy menthetetlen és nem lehet semmivel kezelni. Már olyan szinten van, hogy nem tudja ellátni magát, etetni, pelenkázni kell. Ha megpróbál felállni, nem bírja el a lába, azt mondja, nincs erő benne. Enni alig eszik, nincs étvágya.

Nem tudom miként lehet az, hogy 5 hónapra volt szükség a diagnózis megszületéséhez. Azt szeretném kérdezni, hogy van-e még remény, ha nem is a gyógyulásra, de arra, hogy az állapota valamennyire javuljon, vagy törődjünk bele, hogy nem lehet kezelni? Az orvosoktól azon kívül, hogy nem lehet kezelni, semmilyen felvilágosítást nem kapunk.

A szövettani leírás rosszindulatú májdaganatot (májrákot) mutat. Ez sajnos gyakran nagyon agresszív, gyors lefolyású daganat lehet. A májrák bizonyos esetekben operálható, de a tumor gyakran már önmagába a májba is áttéteket ad, vagy más szervben jelennek meg áttétek (metasztázisok), s ekkor nincs lehetőség műtéti úton a tumor(ok) eltávolítására.

Elesett állapotú betegnél az esetek többségében nem várható eredmény az aktív onkológiai kezeléstől (a valószínűsíthető pozitív hozadék kisebb mint a megterheléssel járó kockázat), vélhetően ezért nem indítottak édesapjánál gyógyszeres kezelést.

Sajnos vannak olyan helyzetek, amikor az orvostudomány tehetetlen, nem képes meggyógyítani a beteget. A legtöbb, amit tehet az orvos és a hozzátartozó, hogy gondoskodik a megfelelő mértékű fájdalomcsillapításról, a beteg panaszainak (hányinger, hányás, székletproblémák) mérsékléséről, a beteg minél gondosabb ápolásáról, ellátásáról. S nem utolsó sorban: érzelmi és lelki támaszt nyújt ebben a nehéz helyzetben.

Kapcsolódó cikkek:
Májrák és kezelése
Rák: miért kell, hogy fájjon?
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell

Előzmény:
Májáttétek az UH leleten

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Májdaganat és hőterápia
Végső diagnózis: elsődleges májrák?
Tévedhet a máj CT?
Veszélyes májbiopszia?
Májvizsgálat eredménye
Mitől lehet májrákot kapni?
Májáttétes gyomorrák
Jóindulatú májdaganat – eltávolítsák?
Májdaganat tünet nélkül
Májrák kockázata
Daganat a májban
Fertőző-e a rákbetegség?
Májrák, ablatív módszer 2.
Táplálkozás májrákban
Májáttét
Májáttét és sárgaság
Májrák kezelése
Nagymama májáttéte
Agresszív daganat és májáttét

Top