Májdaganat tünet nélkül (jelige: Nincs tünet)

Édesapámat idén február elején a háziorvos utalta be hasi vizsgálatra, tekintettel arra, hogy tavaly tavasz-nyári időszakban (kb. 4 hónap alatt) 10 kilót fogyott. Hozzáteszem: tudatosan, mert szándékosan szeretett volna leadni pár kilót. (A háziorvos félreértette Őt, azt gondolta, hogy egy hónap alatt fogyott rohamosan 10 kilót.) Nos a vizsgálatok során az orvosok azt mondták, hogy elsődlegesen a májon alakult ki egy daganat (tehát a többi szerve a CT és egyéb tükrözések során „tisztának” bizonyultak, és nincs áttét sem). Hangsúlyozom: az ezt igazoló tünetek (sárgaság, láz, levertség, hányás, hányinger) nem lászanak rajta, jelenleg étvágya is van, tavaly ősz óta nem veszített a súlyából, a kezelőorvosai szerint a vérképe is rendben van.

A májbiopszia után a családunkat derült égből villámcsapásként érte a hír, hogy elsődlegesen a májon alakult ki daganat és jelenleg akkora, hogy nem lehet műteni, ezért onkológiára utalták.

Kérdésem, hogy ebben az esetben mennyire lehet hatásos az onkológiai kezelés, van-e esély a gyógyulásra, illetve mennyire vehető biztosra a felállított diagnózis? Kételyeim amiatt vannak, mert mint írtam, nincsenek meg azok a tünetek, amelyek a végeredményt igazolnák.

A szöveti mintavétel nagy biztonsággal meg tudja állapítani, hogy daganatról van szó, s a májbiopsziát követő szövettani vizsgálat során azt is elég biztosan meg lehet mondani, hogy áttétről, vagy elsődleges májdaganatról van-e szó. Egy rosszindulatú daganatos betegség fennállásakor, főleg akkor, ha más szervekben nincsenek áttétek, nem kötelező, hogy a beteg „betegnek érezze magát”. Nem feltétlen velejárója a betegségnek a láz, a levertség, a hányinger.

Sárgaság általában akkor alakul ki, ha a máj szerkezetének jelentős része daganatosan átépült, illetve akkor, ha valamilyen okból a májból nem vezetődik el az epe a bél felé. Ennek sokféle oka lehet, például a májkapuban lévő nyirokcsomó megnagyobbodása, a hasnyálmirigy fejének daganata, de akár egy epekő is.

Amennyiben csak egy daganat van a májon, s ennek elhelyezkedése ezt lehetővé teszi, a gyógyulás szempontjából a legtöbb a műtéttől várható, amennyiben ez kivitelezhető. A nagyon nagy méretű daganatoknál megkísérelhetik a kemoterápiával a daganat megkisebbítését, s úgy esetleg könyebben operálható. Amennyiben műtétre nincs lehetőség, akkor az alkalmazott citosztatikus kezelés lassíthatja a folyamat növekedését, más szervekbe terjedését, de a daganat ezeknek a szereknek a hatására általában nem tűnik el teljesen.

Kapcsolódó cikkek:
Májrák
A kemoterápia célja és a kezelés típusai

Korábbi kérdés és válasz a témában:
Májrák kezelése

Top