Májkapu daganat, májáttét (jelige: esély)

Nagypapámnál májkapu daganatot, májáttétet diagnosztizáltak 2007 augusztusában egy hasnyálmirigy műtét során.

A kérdéseim:
– mi a betegség lefolyása?
– hányással járhat-e?
– a sárgaság utal-e esetleg valami rosszabodásra, vagy az epe nem tud úgy ürülni, a máj már nem tudja ellátni a megfelelő funkciót?
– a B17 vitamin, Flavin77 szirup segíthet a gyógyulásában?
– milyen májkímélő recepteket tudnak esetleg ajánlani?

Mire kell esetlegesen felkészülni?

Akár a májáttét, akár a májkapuban lévő daganat okozhat hányingert, hányást, mert ezen a területen fontos emésztési funkciók folynak normál esetben, a máj és a hasnyálmirigy fontos szerepet tölt be az emésztésben.

Akár elsődleges hasnyálmirigyrákról, akár valamilyen, a májból kiinduló daganatról van szó, a hasnyálmirigy feji (jobb oldali részében) elhelyezkedő daganat, vagy a májkapuban lévő megnagyobbodott, áttétes nyirokcsomók is okozhatnak sárgaságot, amikor gátolják az epe elfolyását a májból, és az ilyenkor a vérbe választódik ki.

Amennyiben ilyen elfolyási akadály okozza a sárgaságot, meg lehet kísérelni valamilyen mechanikus (sebészi) úton megoldani az epe elvezetését. Például, ha technikailag lehetséges, sztentet (egy csövet) vezetnek fel endoszkópos úton (gyomor-patkóbél tükrözés során) az epeutakba, ha a hasi UH vizsgálaton megelőzően a leszorítás miatt kialakuló epeút-tágulatot láttak.

Az Ön által leírt esetben a sárgaságnak oka lehet a májáttét is. Ilyenkor nem tágak az epeutak, nincs lehetőség stentelésre, és a sárgaság a máj állapotának rosszabbodását, májelégtelenség kialakulását jelzi. Ez kialakulhat olyankor is, ha a korábban adott kemoterápiás kezelésekre már nem reagál a betegség, mert a daganatsejtek rezisztenssé (ellenállóvá) váltak a gyógyszerekre. Ebben az esetben sajnos rövid távon is rosszak a kilátások a betegség lefolyását és a túlélést illetően.

Májkímélő diétával kapcsolatban sokféle könyv, recept ismert, általánosságban a nem túl rostos vagy puffasztó, de könnyen emészthető ételek fogyasztása tanácsolható. Amennyiben jelentős fogyás is társul a jelenlegi állapothoz, receptre felírható gyógytápszerek adását javasolhatja az onkológus. Amennyiben az esetleges hasnyálmirigy folyamat miatt cukorbetegség is fennáll, erre az esetre is vannak olyan gyógytápszerek, amelyek kifejezetten cukorbetegeknek készültek.

Az Ön által megnevezett, kereskedelmi forgalomban kapható készítményekről nem tudunk állást foglalni.

Kapcsolódó cikkek:
Májrák
Hasnyálmirigyrák
Részletes információk a fájdalomcsillapításról
Ahogyan az életre, a búcsúra is készülni kell
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Fertőz-e a májáttét?
Áttétes májrák
Májáttét és sárgaság
Hasnyálmirigyrák esélyei
Hasnyálmirigyrák gyógyítás, EGFR kezelés
Hasnyálmirigyrák és hasvízkór
Hasnyálmirigyrák, hasvízkór
Prosztatarák hasnyálmirigy áttéttel
Súlyos gyomorrák és vizesedés, ascites
Törvényszerű az állapotromlás?
Lehet élni hasnyálmirigy nélkül?
Hasnyálmirigyrák, aggresszió
Hasnyálmirigyrák műtéte
Meg kell mondani a bajt?
Áttétes hasnyálmirigyrák
Hasnyálmirigyrák 2.
Hasnyálmirigyrák 1.

Top