Májrák, ablatív módszer 2.

Köszönöm korábbi válaszukat. Ha lennének szívesek még arra válaszolni, hogy a májrákban alkalmazható ablatív kezelések elérhetők-e Győrben, és ha igen, úgy térítésmentesek-e. Ha nem, hol lehet a kezeléseket igénybe venni, és körülbelül kezelésenként milyen összegre kell számítani? (Sajnos egy nagyon rossz anyagi körülmények között élő hölgyről van szó, és mi sem tudjuk anyagilag támogatni, így ha az összeg nagyon magas, inkább nem is említem neki.)

A másik problémám az, hogy az az orvos, akihez kerülni fog, nagyon jó szakember, de tudomásom szerint távol állnak tőle az alternatív módszerek. A kérdésem így az lenne, hogy mennyire elfogadott módszer a rákgyógyításban a radiofrekvenciás abláció, előfordulhat-e, hogy esetleg azért nem ajánlja egy orvos, mert csak a műtétben, a kemoterápiában és a sugarazásban hisz?

Van-e olyan étrend, ami ilyen esetekben ajánlott? (Éva néni cukorbeteg.) Én a fehér húsokat, a sok rostot tartalamzó ételeket, zöldségeket ajánlottam, de esetleg Önök tudnak-e olyan ételt mondani, ami állapotának gyors romlását késleltetné?

Még egyszer nagyon köszönöm válaszukat és elnézésüket kérem további kérdéseimmel való „zaklatásukért”, de a mai egészségügyi helyzetben minden segítség rendkívül sokat számít.

Az Ön által kérdezett radiofrekvenciás ablatio-t több helyen végzik hazánkban, célja a májban lévő daganatszövet mennyiségének csökkentése radiofrekvenciás roncsolással. Alkalmazhatóságát korlátozza, ha túl nagy vagy túl sok daganatos góc van a májban. Az ezzel foglalkozó szakember tudja megmondani, hogy adott esetben érdemes-e elvégezni.

Arra, hogy egyes városokban vagy onkológiai centrumokban az ablatív beavatkozások közül mely kezelések érhetőek el, nem tudunk válaszolni, de az onkológiai centrumban a beteget kezelő onkológustól vagy a centrumvezető főorvostól erre választ kaphat. Ahogyan arra is, hogy amennyiben nem érhető el egy kezelés a lakhelyén, akkor melyik városban tud ehhez hozzájutni, ha lehetséges és indokolt a beavatkozás. Az orvosi, köztük az onkológiai kezelések bekerülési költsége általában meglepően magas ahhoz képest, amit a betegek árként feltételeznek, de ezeket a beavatkozásokat a társadalombiztosítás támogatja.

Az étkezésről általánosságban annyit mondhatunk, hogy megfelelő fehérje- és tápanyagtartalmú, változatos étkezés javasolt. Amennyiben így nem lehet biztosítani elégséges kalóriabevitelt, akkor orvos által is rendelhető gyógytápszerek adása válhat indokolttá.

Kapcsolódó cikkek:
Májrák
Májáttétek, a máj másodlagos rosszindulatú daganatai
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Májrák, ablatív módszer
Táplálkozás májrákban
Halálra várni?
Májrák: hasüreget kitöltő daganat
Májrák és csuklás: progresszió?
Műthetetlen májrák
Májdaganat a főütőéren
Májdaganat tünet nélkül
Májrák kezelése

Top