Májrák: besárgult 40 éves beteg, 3 gyermekkel

Hozzátartozómnál májrákot diagnosztizáltak 1,5 héttel ezelőtt. 40 éves, 3 kisgyermek anyukája. Végigolvastam a cikkeket, a májrákról szólót is, amit hasznosnak találtam.

Egyelőre még az eredményekre várunk, hogy van-e áttét a többi szervre is, ezt jövő hétre ígérték, mert addigra tenyészik ki valamilyen baktérium. Nem értünk hozzá sajnos.

A betegség lefolyása viszont olyan intenzív, hogy minden másodperc számít véleményem szerint. Gyakorlatilag csont és bőr, teljesen besárgult, az ágyból is nehezen tud felkelni. Tekintve, hogy 1,5 hete még nem voltak ilyen drasztikus tünetek, nagyon komolyan aggódunk.

Tudom, hogy elméletileg nincs még gyógyszer erre a problémára sem. De csak van valami nagyon gyors beavatkozás, amivel esetleg gátolni lehetne a további rosszabbodást. Majd ha stabilizálódna az állapot, más módszerekkel akár javítani is lehetne. Olvastam készítményekről is, pl. Cod tea, stb., de vegyes információkat hallottunk, véleményem szerint erre alapozni pedig nem lehet.

Kihez lehetne fordulni segítségért? Mindent elkövetnénk azért, hogy meggyógyuljon és ne maradjon hátra 3 pici gyermek…

Bár leveléből nem derül ki, hogy elsődleges májrákról vagy egy máshol kialakult elsődleges (primer) daganat májáttétéről lehet szó (sárgaság lehet mindkettőnek a tünete, de sárgaságot okozhat a májkapuban egy epeelfolyást gátló daganatos nyirokcsomó is), az összkép, ahogyan Ön is jól érzékeli, nem biztató.

A jelentős fogyás, az ágyhoz kötöttség azt valószínűsíti, hogy kiterjedt, előrehaladott, túl későn felfedezett betegségről van szó, s ilyenkor sajnos a gyors beavatkozások is gyakran eredménytelenek.

A levele végén említett készítménnyel, illetve egyéb termékekkel kapcsolatban azért halhatnak vegyes véleményeket, mert nem állnak rendelkezésre olyan pontosan követett klinikai gyógyszervizsgálatok (kutatások) adatai, amelyek alapján meg lehetne mondani, hogy ezek a készítmények valóban hatásosak-e daganatos betegeknél a túlélés javításában, a tünetek csökkentésében, és ha igen, akkor milyen daganatoknál és stádiumban érdemes azokat alkalmazni.

A további terápiát befolyásolják az eredmények is, amelyekre még várnak. Valószínű, hogy a legtöbb, amit a hozzátartozók és a barátok a jelen helyzetben tehetnek, hogy amiben lehet, illetve amiben elfogadják, segítséget, valamint érzelmi támaszt nyújtanak az ebbe a rendkívül nehéz élethelyzetbe került beteg és a családja számára. A további orvosi teendőket és lehetőségeket a vizsgálati eredmények birtokában a beteg, illetve az a családtag beszélheti meg a kezelőorvossal, akinek a felvilágosításába az érintett beleegyezését adja.

Kapcsolódó cikkek:
Májrák és kezelése
Rák: miért kell, hogy fájjon?
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig
Veszélyesek lehetnek a csodaszerek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Májrák: fájdalom, agresszió
Májrák IV. stádium

Májdaganat kezelés nélkül

Májáttétek az UH leleten
Májdaganat és hőterápia
Végső diagnózis: elsődleges májrák?
Tévedhet a máj CT?
Veszélyes májbiopszia?
Májvizsgálat eredménye
Mitől lehet májrákot kapni?
Jóindulatú májdaganat – eltávolítsák?
Májdaganat tünet nélkül
Májrák kockázata
Daganat a májban
Fertőző-e a rákbetegség?
Májrák, ablatív módszer 2.
Táplálkozás májrákban
Májáttét
Májáttét és sárgaság
Májrák kezelése
Nagymama májáttéte
Agresszív daganat és májáttét

Top