Májrák: fájdalom, agresszió (jelige: májrák)

Apukám májdaganatos beteg. Alkoholista volt és egy Hepatits C fertőzést is elkapott. Áttétek alakultak ki a testében. Nem tudják megműteni. Sugárterápiát ajánlottak neki, de nem használt. Sok fajta kemoterápiás gyógyszert szedett, de egyik sem használt. Most szedi a Nexavar tablettát. Voltunk CT-n, amin kiderült, hogy nem nőttek a daganatai, de nem is csökkentek. Viszont fáj a mája, és sokkal ingerültebb. Mi lehet ennek az oka? Tudunk neki segíteni? Van esélye, hogy túlélje!?

Levele alapján édesapjának a szervezetben szétterjedt betegsége van, amely nem műthető. A májrák kialakulásában valóban egyaránt szerepet játszhat az alkoholizmus talaján kialakult májzsugor, valamint a Hepatits C fertőzéshez társuló májátépülés (krónikus májgyulladás).

Az ilyen áttétes állapotban alkalmazott kezelésekkel az elsődleges daganatgóc és az áttétes gócok növekedését igyekeznek lassítani, ezzel megnyújtani a beteg túlélési idejét. Ezek a kezelések ugyanakkor teljes gyógyulást sajnos általában nem hoznak, a betegség előbb-utóbb ismét rosszabbodik, a cél ennek az időpontnak a kitolása. A kezelések célja az is, hogy a rákos folyamat lassítása révén késleltessék azoknak a panaszoknak és tüneteknek a kialakulását, amelyek a daganat előrehaladtával rontják a beteg életminőségét.

A májfájdalom összefügghet a máj megnövekedésével, hiszen itt van az elsődleges daganat, s gyakran ezt a máj állományában áttétek megjelenése is kíséri. A májállomány megnövekedése a májat körülölelő tok feszülését is eredményezi, s ez is panaszt okoz.

Az ingerültségnek oka lehet az életet veszélyeztető daganatos betegséggel való szembenézés, a kilátástalanság érzése is. Az életvitelében, a mindennapi teendőkben tudnak segíteni, amire édesapja előbb-utóbb rá is szorul majd előreláthatóan, s akkor elsősorban a családjára tud támaszkodni. Emellett természetesen nagyon fontos az érzelmi támaszadás is – még akkor is, ha annak adott szituációban a családtagok önmaguk vonatkozásában is szükségét éreznék.

Kapcsolódó cikkek:
Májrák és kezelése
Rák: miért kell, hogy fájjon?
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Májrák IV. stádium
Májdaganat kezelés nélkül

Májáttétek az UH leleten
Májdaganat és hőterápia
Végső diagnózis: elsődleges májrák?
Tévedhet a máj CT?
Veszélyes májbiopszia?
Májvizsgálat eredménye
Mitől lehet májrákot kapni?
Jóindulatú májdaganat – eltávolítsák?
Májdaganat tünet nélkül
Májrák kockázata
Daganat a májban
Fertőző-e a rákbetegség?
Májrák, ablatív módszer 2.
Táplálkozás májrákban
Májáttét
Májáttét és sárgaság
Májrák kezelése
Nagymama májáttéte
Agresszív daganat és májáttét

Top