Májrák IV. stádium

Májrák esetében a IV. stádium mit jelent? Milyen következményekkel lehet számolni? Édesanyámnál 2 hete észleltek elváltozást, ami az epevezetékben, a májba beépülve van. Kérdőjeles a műthetősége. 3 éve kivették az epehólyagját. A múlt héten a daganat és az epevezeték részleges elzáródása miatt betettek neki egy 12 cm-es csövet. Időközben megérkezett a szövettan eredménye a rosszindulatú daganatról, ami IV. stádiumú. Így kétségbeesve érdeklődök, hogy ez mit jelent. Az orvosok egyelőre nem mondanak túl sokat…

A IV. stádium áttétes betegséget jelent, azaz a szervezetben az elsődleges (primer) tumor szétszóródott, áttétet (metasztázist) képezett. A májrákok több mint fele előrehaladott stádiumban kerül felismerésre. Távoli áttét jelentkezhet például a tüdőben, de már a hashártyán megjelenő áttéteknél vagy a retroperiotonealis térben (a hashártya mögötti térben, közel a hátsó testfalhoz) megjelenő áttétek esetén is távoli áttétekről beszélünk.

A máj rosszindulatú daganatainál nagyon gyakori a májkapuban lévő nyirokcsomó áttét is, amely szintén leszoríthatja az epevezetéket, így epepangást és következményesen sárgaságot okoz. Ennek csökkentésére szoktak sztentet (stent) behelyezni, édesanyjánál is ilyen beavatkozásra került sor, feltételezhetően azért, mert a daganatos folyamata a kivizsgálások szerint nem műthető.

Amennyiben ez a helyzet, a szövettan, a betegség kiterjedtségének, a beteg általános állapotának és laboreredményeinek ismeretében valószínűleg kemoterápiás kezelést vagy biológiai válaszmódosító terápiát, azaz úgynevezett célzott kezelést (target terápia) javasolhatnak a kezelőorvosok a daganatos folyamat terjedésének lassítására.

Kapcsolódó cikkek:
Májrák és kezelése
Rák: miért kell, hogy fájjon?
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Vérszegénység is veszélyezteti a daganatos beteget
Kemoterápia: sejtmérgektől a célzott kezelésekig

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Májdaganat kezelés nélkül
Májáttétek az UH leleten
Májdaganat és hőterápia
Végső diagnózis: elsődleges májrák?
Tévedhet a máj CT?
Veszélyes májbiopszia?
Májvizsgálat eredménye
Mitől lehet májrákot kapni?
Májáttétes gyomorrák
Jóindulatú májdaganat – eltávolítsák?
Májdaganat tünet nélkül
Májrák kockázata
Daganat a májban
Fertőző-e a rákbetegség?
Májrák, ablatív módszer 2.
Táplálkozás májrákban
Májáttét
Májáttét és sárgaság
Májrák kezelése
Nagymama májáttéte
Agresszív daganat és májáttét

Top