Májrák kezelése

Egy kedves ismerősöm májrákban szenved és sajnos rossz állapotban van. Gondolkodtam rajta, miként tudnék segíteni, de nem tudtam igazán jót kitalálni. Végül úgy döntöttem, anyagilag fogom támogatni, mivel korlátozott anyagi lehetőségei miatt szinte egyáltalán nem tudja fizetni saját kezeléseit. Speciális orvosokhoz, „sztárterapeutákhoz” végképp nem tud fordulni. Én ebben szeretném segíteni, de kevés információm van arról, hogy mely magánintézmények, specialisták foglalkoznak ennek a gyógyításával, akármilyen áron is. Kérem, ha tudnak, nevezzenek meg ilyen intézményeket.

A májrák sajnos gyakran gyorsan terjedő betegség, s amennyiben nem műthető állapotban került felismerésre (ahogyan ez az esetek jó részében sajnos előfordul), meglehetősen korlátozottak a kezelési lehetőségek.

Régóta használnak az előrehaladott májrák kezelésére különféle kemoterápiás szereket, illetve nemrég törzskönyveztek egy úgynevezett célzott terápiás gyógyszert is májsejtes rákban, amely az utóbbi időben már onkológus által felírva, receptre is hozzáférhető. (Más a helyzet, ha nem elsődleges májrákról, hanem valamely egyéb daganat májáttétéről van szó: akkor az alapbetegség befolyásolja a kezelésre használt készítményeket.)

A májrák kezelésében alkalmazott kemoterápiás szereket a betegek az onkológiai centrumokban ingyen kapják, az esetleg szükséges hányáscsillapítók, fájdalomcsillapítók, tápszerek pedig onkológiai betegnek magas (gyakran 100 %-os) térítéssel rendelhetőek. Ugyanez a helyzet a nemrég hozzáférhetővé vált célzott kezeléssel is: több százezer forintos ára ellenére a betegeknek receptre 100 %-os térítéssel lehet rendelni, ha a beteg szövettani lelete, általános állapota alapján ez a kezelés orvosilag indokolt.

Természetesen nem vonjuk kétségbe, hogy egy krónikus betegség, részben a munkaképtelenség, részben a táppénz okán jelentős anyagi változásokat hoz a beteg életében. A gyakorló onkológusok azt is tudják, hogy a nem 100 %-os, de magas térítésű gyógyszerek néhány száz forintos ára, illetve a dobozdíj összeadódása bizony több ezer forintos patikai számlákat eredményezhet még akkor is, ha a beteg nem vásárol a – hatásosság bizonyítottsága hiányában – nem támogatott, s ezért valóban jelentős költséget jelentő úgynevezett „alternatív” szerekből.

Tehát összefoglalóan azt mondhatjuk, hogy a tudományos világ által bizonyítottan hatékony kezelések, amelyek gátolják a májráknál a sejtosztódást, megnyújtják az áttétes betegség rosszabbodásáig eltelt időt, az onkológiai centrumokban hozzáférhetőek, s ezeket a magyar társadalombiztosítás támogatja. Ezek a kezelések az úgynevezett onkológiai centrumokban a fővárosban és a nagyobb vidéki városokban is hozzáférhetőek, ezek címeiről akár a honlapunk főoldalán lévő térkép alapján is tájékozódhat.

Kifejezetten olyan magánintézmény jelenleg nincs Magyarországon, ahol az onkológiai betegeknek a sokféle és valóban költséges kemoterápiás és hormonkezeléseket, sugárterápiát, illetve a legújabb célzott kezeléseket biztosítani tudják, mert ezeket az egyébként az OEP számára is költséges kezeléseket a társadalombiztosítás az onkológiai centrumokban finanszírozza.

Nem tudjuk, mire gondolt, amikor speciális intézményekről, „sztárteraputákról” írt. Valóban van néhány onkológus és néhány olyan onkológiai osztály, ahol az átlagosnál gyakrabban kezelnek májrákos betegeket, de ezekről pontos, név szerinti felvilágosítást nem tudunk adni, ilyen adatbázisunk nincs nekünk sem.

Amennyiben a beteg és a betegség az utolsó stádiumban van, akkor az ápolási költségek jelenthetnek jelentősebb terhet, bár ahol erre van lehetőség, a házhoz kijáró nővér szolgáltatásait is támogatja a társadalombiztosító. A háziorvos olyan településen, ahol van társadalombiztosító által finanszírozott házi ápolási szolgálat, ezt receptre rendelheti, igaz, csak napi 1-2 órára.

Magyarországon a hospice osztályok (melyek a rákos betegek utolsó heteiben biztosítják az érintettek ápolását) az esetek egy részében ingyenesek, legalábbis a területükön élőknek. Más esetekben napi néhány száz, néhány ezer forintért biztosítanak ellátást az utolsó hónapjaikat, heteiket élő haldokló betegeknek.

A rossz állapotban lévő, esetleg végstádiumú betegnek nagy segítség lehet, ha igényeinek megfelelően gondoskodnak róla, vagy hozzásegítik ahhoz, hogy minél tovább saját környezetében maradhasson, illetve amikor ez nem lehetséges, mert nincs családtag, aki az életnek ebben az utolsó, fontos szakaszában gondoskodni tudna róla, hozzásegítik ahhoz, hogy állapotának megfelelő kórházi vagy hospice osztályra kerüljön. Az élet utolsó heteiben az előrehaladott rákos betegek ereje, képessége csökken mind a saját ellátásuk biztosításában, mind abban, hogy megszervezzék azokat a gyakran valóban nem ingyenes szolgáltatásokat, amelyek elviselhetőbbé teszik az életnek ezt a hanyatló szakaszát. Ebben bármilyen odafigyelő támogatás biztosan komoly segítséget jelenthet kedves ismerősének.

Kapcsolódó cikkek:
Májrák és kezelése
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Részletes információk a fájdalomcsillapításról
Nem lemondani a mindennapi örömökről
Családban is lehet magányos a beteg
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Alternatív kezelések: miért nem foglalunk állást?
Kinek jusson korszerű gyógyszer?
A magányos haldoklás ellen küzdenek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Súlyos májrák kihatása
Kemoterápia a májba?

Májrák, sárgaság, tudatvesztés, végső stádium
Áttétes májrák
Súlyos májelváltozás
Májdaganat és hőterápia
Végső diagnózis: elsődleges májrák?
Tévedhet a máj CT?
Veszélyes májbiopszia?
Májvizsgálat eredménye
Mitől lehet májrákot kapni?
Májáttétes gyomorrák
Jóindulatú májdaganat – eltávolítsák?
Májdaganat tünet nélkül
Májrák kockázata
Daganat a májban
Fertőző-e a rákbetegség?
Májrák, ablatív módszer 2.
Táplálkozás májrákban
Májáttét
Májáttét és sárgaság
Májrák kezelése
Nagymama májáttéte
Agresszív daganat és májáttét

Top