Májrák kockázata (jelige: Remény)

Édesanyám vizsgálatai során hepatitis C-t állapítottak meg. 29 éve kapott vérátömlesztést, valószínűleg akkor kaphatta el. Most küldték MR-re, mert lehet, hogy májrák. CT vizsgálaton semmi rendellenességet nem találtak a többi szerven. Ha májrák is lehet, akkor nem lehet áttétes, ugye? Mi jöhet még?

Amennyiben levelét jól értjük, hepatitits C fertőzésre derült fény (ami terjed vérrel, pl. vérátömlesztéssel és szexuális kontaktussal is, stb.), de az eddigi képalkotó vizsgálatok (CT) nem találtak májrákra utaló eltérést.

A májrák lehet a hepatitisek (májgyulladások, elsősorban hepatitits C és hepatitis B) késői szövődménye. A rák diagnózisának kimondásához szövettani vizsgálat szükséges, amelyeket akkor lehet elvégezni, ha látszik olyan elváltozás, amiből mintát lehet venni. Levele alapján ugyanakkor édesanyjánál egyelőre nem találtak daganatra utaló eltérést a májban.

A szövettanilag igazolt májrák rosszindulatú betegség, s ahogyan a rosszindulatú betegségeknek általában, van áttétképző hajlamai is.

Kapcsolódó cikkek:
Májrák
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Daganat a májban
Fertőző-e a rákbetegség?
Májrák, ablatív módszer 2.
Táplálkozás májrákban
Műthetetlen májrák
Májáttétes végbélrák
Májáttét
Májáttét és sárgaság
Májáttétes gyomorrák
Májrák kezelése
Nagymama májáttéte
Agresszív daganat és májáttét

Top