Májrák? Májáttét? – 2.

Még pár kérdésem van a pénteki levelem és válaszuk után.

1. Ilyen jellegű májáttétel mennyi idő alatt tud kialakulni (régen nagyon sokat veszekedtem apámmal, hogy járjon többet orvoshoz, alaposabb kivizsgálásra és ne csak vérnyomás gyógyszert felíratni. Elvégre „már lejárt a garancia”). Igazából 2010 késő őszén kezdett kevesebbet enni, lett néha sápadtabb, addig semmi jelét nem láttuk betegségének.

2. Milyen esélyei vannak? Ezek az áttétek elég nagyok. Nyilván operáció (ha szóba jöhet majd) előtt kemoterápia lenne, ami esetleg visszahúzza az elváltozásokat. Tényleg csak jó, ha 30% éri meg az 5 évet?

3. Rám ezek milyen kihatással lehetnek (33 éves vagyok)? Dédszüleim szintjéig nem voltak rákos betegek családunkban (tudtunkkal), apu az első. Sajnos a májammal nekem is vannak gondjaim. A vérképen a trigliceridek durván 2x értékűek, a GPT (ALAT) meg 3x értékű a maximumon túl, azaz sok zsír van a májamban. Jelenleg hepatológiai vizsgálatra várok és addig a Hepabene gyógyszert szedem.

4. Mivel én kivizsgálás kellős közepén vagyok, sokkal jobban izgat édesapám sorsa. Látom rajta, hogy élni akar és teljesen jó erőben van. Ráadásul októberben születik az első unokája… Néha egy-egy pillanatra keseredik csak el, de nem ül otthon.

Általában az áttétek mikrometasztázisok formájában alakulnak ki, amelyek még nem láthatóak a képalkotó vizsgálatokkal, hanem megbújnak a szervezetben, s csak akkor érzékelhetőek a vizsgálatokkal, amikor már növekedésnek indulnak. Az, hogy ekkora és ilyen számú májáttét alakuljon ki, leginkább évekbe telik, de agresszív, gyorsan növekvő daganatoknál is hosszú hónapokba kerül általában.

Mivel a máj mindkét lebenyében számos áttétet írtak le, valószínűleg nem jön szóba ezen májáttétek műtéti eltávolítása, de erről érdemben a májáttétek sebészetében jártas sebész szakorvos nyilváníthat véleményt.

A várható túlélési idő jelentős mértékben függ attól, hogy a daganatos betegség hogyan reagál majd az alkalmazott kemoterápiákra, remélhetőleg a gyógyszerek képesek lesznek a daganatos sejtek osztódását lelassítani vagy jórészt gátolni, s így a daganatos gócok mérete csökkenhet. Ettől teljes gyógyulás nem várható, a cél a betegség minél tovább való kordában tartása, az állapotrosszabbodás elodázása.

Az Ön jelenlegi májbetegsége valószínűleg teljesen független édesapja béldaganatos-májáttétes betegségétől. Mivel nem halmozódik a rákos betegség a családjukban, csekély az eshetősége annak, hogy valamilyen genetikai eltérés állna a kialakult daganat hátterében. Összességében az mondható, hogy Önnek is, mint egy átlagembernek érdemes figyelnie a helyes táplálkozásra és étkezésre, a normális testsúly megtartására, a dohányzás kerülésére, és ha valamilyen betegségre utaló tünet-panasz jelentkezik, akkor halogatás nélkül, időben orvoshoz fordulni.

Kapcsolódó cikkek:
Májrák, májáttét
A májáttét tünetei
Májáttét: sebészi, radiológiai, onkológiai kezelés
Mi a májrák? Mi nem májrák? Kérdések és válaszok
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Hogyan diagnosztizálhatják az áttétes bélrákot?
Vastagbélrák: hol és hogyan alakulnak ki áttétek?

Előzmény:
Májrák? Májáttétek?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Májáttét vagy májgyulladás?
Májdaganat, epegyulladás
Májdaganat és epedaganat
Kiderült epehólyag daganat
Májrák: fájdalom, agresszió
Májrák IV. stádium

Májdaganat kezelés nélkül

Májáttétek az UH leleten
Májdaganat és hőterápia
Végső diagnózis: elsődleges májrák?
Tévedhet a máj CT?
Veszélyes májbiopszia?
Májvizsgálat eredménye
Mitől lehet májrákot kapni?
Jóindulatú májdaganat – eltávolítsák?
Májdaganat tünet nélkül
Májrák kockázata
Daganat a májban
Fertőző-e a rákbetegség?
Májrák, ablatív módszer 2.
Táplálkozás májrákban
Májáttét
Májáttét és sárgaság
Májrák kezelése
Nagymama májáttéte
Agresszív daganat és májáttét

Top