Májrák? Májáttétek? – 3.

62 éves édesapám májáttétes betegségével újabb fejlemények vannak (Előzmények: Májrák? Májáttétek? 1 – 2).

Megvolt a CT vizsgálat és a vastagbéltükrözés is (valamint ismétel vérkép és UH). Mivel emlékezetből írok, így lehet, hogy nem mindenhol leszek pontos. A vérképnél az LDH érték igen magas továbbra is. Más reagenssel dolgoztak, mint alig két hete, de akkor 10x érték volt, most meg 12x. Másfél hét alatt romolhat ennyit a dolog? Vagy a reagensek különbözősége okozhat ilyen változást?

Az UH lényegében igazolta a másfél héttel előttit. „Számos 20-85 mm-es solid képlet, amelyek met-nek megfelelnek”. Ha jól emlékszem a számos az kb. 20-at jelent mind a két lebenyben.

Tumor markerek:
4 teljesen normális
THS: 3,6 a max. és 3,8 apunál
CEA: max. 4 helyett 560 (!!!)
CA125: max. 35 helyett 90
Ezek mit jelentenek?

A CT alapos 3-5 napos értékelésére még várunk, de az előzetes értékelés óriási, nagy primer daganatot nem mutatott, de vastagbélre gyanakodnak.

Azóta megtörtént a vastagbél tükrözés, aminek eredménye: „A rectum szigma határán kb. 20 cm-nél idegen szövet található, ami kisebb szűkületet okoz.”
Orvos elmondása szerint nem nagy a daganat. Tehát: befelé nőtt, a vastagbél keresztmetszetét kicsit szűkítette. Apu elmondása szerint neki ez nem okozott gondod és nem tapasztalt vérzést. Jövő hét csütörtökön lesz egy nagyobb konzílium: műtétet valószínűleg nem javasolnak, hanem kemoterápiát.

Pár dolog nyugtalanít, amiben segítségüket kérem:
1. Ha megvan a primer daganat, nem kell tovább keresni más áttétet? Pl. gyomor (tükrözés), hasnyál, nyirokrendszer vizsgálatot nem tartanak szükségesnek. Itt nem lehet áttét?
2. Májáttétekből nem kell mintát venni? Eddig erről is szó volt, de a vastagbéltükrözés után ezt lefújták.
3. Tumormarkerek mit jelölnek édesapám esetében?
4. Ha primer daganat nem nagy, nem lenne indokolt megoperálni?
5. Ilyen kicsinek mondott primer daganat okozhat ilyen óriási májáttéteket?

A magas LDH (laktát dehidrogenáz) érték gyakran kíséri a kiterjedt vastagbél, illetve végbél daganatos betegséget, s más emésztőrendszeri daganatoknál is emelkedett lehet. A 10x-es és 12x-es érték közötti különbségnek lehet oka a reagensek és mérőmódszerek közötti különbség. Ugyanakkor a 10x-es vagy 12x-es különbség között orvosi szemmel nincs túl jelentős különbség. Az viszont, hogy ez tendenciájában emelkedik, a folyamat további terjedésére, daganat növekedésre, vagyis gyors progressziójú betegségre utalhat.

A CEA a carcinoembrionális antigén a „klasszikus” tumormarker vastagbél-végbél daganatoknál. A CA-125 leggyakrabban petefészekrákoknál emelkedik meg, de ismert, hogy a tumormarkerek nem teljesen specifikusak, bizonyos daganatok többféle tumormarkert termelnek, más daganatoknál viszont még kiterjedt betegség esetén sincs tumormarker emelkedés.

Mivel a primer daganatra a vizsgálatok fényt derítettek, a pontos állapotfelmérés érdekében lehet keresni más áttéteket (tüdő, csont), de ezek nem befolyásolják érdemben azt, hogy milyen kemoterápiás kezelést javasolnak indítani, ezt ugyanis leginkább az alapbetegség határozza meg. (Csontáttétek ritkán, pár százalékban fordulnak elő a vastagbél és végbélrákoknál. Ha ilyenre fény derülne, akkor csontátépülést lassító gyógyszerek, s nem citosztatikum adása jönne szóba, azonban ha édesapjának nincsen jelenetős csontfájdalma, csontpanasza vagy azok a panaszai vannak meg, amelyek már több éve ismert reumás-kopásos elváltozásokkal függhetnek össze az életkora miatt, akkor a csontáttéteket nem kell célzottan keresni.)

Mintavételre feltételezzük, hogy a végbéldaganat felfedezésekor sor került, ugyanis a rosszindulatú folyamat szövettani igazolása fontos feltétele a kezelés megkezdésének. Amennyiben a bélből igazolódott a rosszindulatú betegség, már nem szükséges igazolni azt, hogy a májban biztos annak áttéte van, mert egy ilyen szúrás további, még ha csak csekély kockázatot is jelent a betegnek, és az ultrahangkép egyértelműen áttétes gócokat mutat. (Ha nem találták volna meg az elsődleges daganatot a kivizsgálás során, akkor más lenne a helyzet, akkor a májból kivett szövetmintából lehetne igazolni a rosszindulatú betegséget, s esetleg következtetni az eredetére.)

Az áttétek miatt a primer daganat megoperálása nem jelentené a beteg gyógyulását, csak műtéti terhelést (szövődmény kockázatok) jelentene. Ugyanakkor jelenleg leveléből az derül ki, hogy az elsődleges daganat nem okoz sem szűkületet, sem folyamatos, erősebb vérzés nem indokolja eltávolítását. A daganatos folyamat terjedésének lassítását illetően az úgynevezett szisztémás, vagyis a teljes szervezetet elérő kezeléstől, vagyis kemoterápiától várható eredmény, hiszen a betegség kiterjedten megtámadta a májat. (S ilyen esetben más helyen is lehetnek a szervezetben kisebb, jó felbontású képalkotó vizsgálatokkal sem látható áttétek.)

Az áttétek nagysága nem függ össze az elsődleges daganat méretével. Az onkológusok többször találkoznak olyan beteggel is, ahol részletes kivizsgálás ellenére sem derül fény az elsődleges daganatra (ekkor beszélnek ismeretlen primer tumorról), hanem csak az áttéteket látják a szervezetben, akár nagyon kiterjedten is, s az áttétből vett szövetminta jellemzői, illetve néhány más szempont mérlegelése után javasolnak kemoterápiás kezelésfajtát.

Kapcsolódó cikkek:
Májrák, májáttét
A májáttét tünetei
Májáttét: sebészi, radiológiai, onkológiai kezelés
Mi a májrák? Mi nem májrák? Kérdések és válaszok
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Hogyan diagnosztizálhatják az áttétes bélrákot?
Vastagbélrák: hol és hogyan alakulnak ki áttétek?

Előzmények:
Májrák? Májáttét? – 2.
Májrák? Májáttétek?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Májáttét vagy májgyulladás?
Májdaganat, epegyulladás
Májdaganat és epedaganat
Kiderült epehólyag daganat
Májrák: fájdalom, agresszió
Májrák IV. stádium

Májdaganat kezelés nélkül

Májáttétek az UH leleten
Májdaganat és hőterápia
Végső diagnózis: elsődleges májrák?
Tévedhet a máj CT?
Veszélyes májbiopszia?
Májvizsgálat eredménye
Mitől lehet májrákot kapni?
Jóindulatú májdaganat – eltávolítsák?
Májdaganat tünet nélkül
Májrák kockázata
Daganat a májban
Fertőző-e a rákbetegség?
Májrák, ablatív módszer 2.
Táplálkozás májrákban
Májáttét
Májáttét és sárgaság
Májrák kezelése
Nagymama májáttéte
Agresszív daganat és májáttét

Top