Mammográfia, 5 mm-es elváltozás

48 éves nő vagyok. Rendszeresen járok mammográfiai vizsgálatokra. A múlt héten a következőt olvastam a leletemen. Kérdésemre a doktornő csak annyit válaszolt, 1 év múlva menjek vissza. Nem értem viszont, mit jelent a leírt diagnózis.

Mammographia: I. típusú emlő látható. A jobb oldalon a CC felvételen a mamilla vonalában dorsalisan egy 5 mm-es közepesen intenzív árnyéktörmölés látható. Ez már 2008-ban is sejthető volt.

Ultrahang vizsgálat során: az emlők norm. echoszerkezetűek, körülírt kóros képlet nem látható. Az axillákban pathologiás nyirokcsomó nem észlelhető. A bőr norm. vastagságú.

Vélemény: térfoglaló folyamat nem igazolható. A jobb oldali árnyéktömörlés miatt 1 év múlva 4 felvétel elkészítése javasolt.

Szeretném, ha leírnák, mit jelent ez a lelet. Félnem kell? 12 évvel ezelőtt ugyanebből a mellemből kivettek egy daganatot, ami jóindulatú volt.

Az, hogy a térfoglaló folyamat nem igazolható, azt jelenti, hogy nem látnak olyan gócot, ami rosszindulatú daganatra jellemző lenne. Ugyanakkor látnak elváltozást az emlőben, ezért nem szokásosan 2 év múlva hívják vissza emlőszűrésre (mammográfiás, ultrahangos kontroll vizsgálatra), hanem hamarabb, egy év múlva. Ebben az időszakban is természetesen továbbra is fontos az emlők, a hónalj önvizsgálata, és ha tapintható elváltozás jelenne meg, akkor akár egy évnél korábban is történhet kontroll mammográfiás vizsgálat.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Jó és rosszindulatú daganatok
Emlőrák
Emlőszűrés és a mellek önvizsgálata
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mammográfia: micromeszesedés, biopsia
Mammográfia után MR
Mammográfia: kérdés szövettanról és kontrollról
Mammográfia: mastopathia
Fibroadenoma és ciszta a mellben
Benignus daganat a mellben és fogamzásgátlás
Jóindulatú daganat jellemzője
Emlőtumor szövettani vizsgálata
Mammográfia utáni mintavétel
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellműtét után 9 hónappal
Fogamzásgátló?
Mammográfia: adenoticus emlők
Sokadik fibroadenoma, tervezett gyermekvállalás

Top