Mammográfia: micromeszesedés, biopsia

Fél évvel ezelőtt voltam mammográfián egy kis csomó miatt, ahol az eredmény negatív lett. Most újra elmentem, mert változatlanul éreztem a csomót és nem voltam nyugodt emiatt.

A lelet szövege: A bal emlő alsó negyedeinek határán az emlőállomány tömöttebb. Adenoticus emlők. Bal oldalon az alsó negyedek határán a mirigyálomány szabálytalan szerkezetű. Egy 6×7 cm-es területen kiterjedt micromeszesedés látható. Az axillákban patológiás nyirokcsomó nem mutatható ki.

Vélemény: malignitasra suspect elváltozás a bal emlőben. A micromeszesedés területéből core biopsia elvégzése javasolt.

Keddre küldött a doktornőm az Uzsoki kórházba biopsziára. De addig szeretnék többet megtudni erről a véleményről, ha lehet. Megeshet, hogy fél év alatt ekkora változás lenne, vagy az előző vizsgálatnál nem vettek valamit észre? Ez a több cm-es micromeszesedés nagyon nagy? Mire számíthatok? Műtétre vagy másra is?

Évekkel ezelőtt lombikprogramra készülve sikeresen sok hormongyógyszert szedtem: lehet ez annak az eredménye?

A micromeszesedések többnyire felvetik annak az eshetőségét, hogy a környezetükben rosszindulatú elváltozás van, ezért írták azt, hogy malignitásra suspect, vagyis rosszindulatú folyamatra gyanús elváltozás a bal emlőben.

A core-biopszia során egy specális eszközzel egy kis szövethengert vesznek ki a gyanús területből (tehát nem csak néhány sejtet), és ebből történik szövettani vizsgálat.

Igen, elképzelhető, hogy akár fél év alatt ekkora változás jelentkezzen a mammográfián.

Az, hogy mire számíthat, az jelentősen függ attól, hogy a biopszia, esetleg más vizsgálatok alátámasztják vagy kizárják a rosszindulatú emlőfolyamat gyanúját. Ha rosszindulatú folyamat igazolódik, akkor onnantól (szövettantól, kiterjedtségtől stb.) függően tesznek javaslatot az onkológusok egy esetleges műtét utáni onkológiai kezelésekre.

A rosszindulatú emlődaganatok nagyobb gyakorisággal fordulnak elő a nem szült nők körében, mint a több gyereket szült asszonyok között, de ez statisztikai kapcsolat, tehát nem lehet azt mondani, ha valaki nem szül, akkor nagyobb valószínűséggel lesz emlőrákja, ha pedig sok gyereket szül, biztos nem lesz. Hasonlóan nem lehet biztosan azt állítani, hogy a több évvel ezelőtti hormonkezelés közvetlen ok-okozati összefüggésben áll egy esetleges most diagnosztizált emlődaganattal.

Tudomásunk szerint jelenleg nincs meggyőző adat arra, hogy a lombikbébi programban történő részvétel biztosan növelné az emlőrák kockázatát, azonban ezzel kapcsolatos nagy klinikai vizsgálati eredmény nem áll rendelkezésre. Elsősorban egészségügyi, gyógyszerügyi regiszterek (adatbázisok) adatainak feldolgozása alapján igyekeznek követni az esetleges kockázati növekedést.

Korábban zajlottak olyan tudományos kutatások, statisztikai értékelések, amelyek eredménye alapján felmerült a lehetősége annak, hogy azoknál a nőknél, akiknek családi kórelőzményében emlőrák fordul elő, emelkedettebb lehet az emlőrák kialakulásának kockázata lombikprogram után.

Kapcsolódó cikkek:
Jó és rosszindulatú daganatok
Emlőrák
Emlőszűrés és a mellek önvizsgálata
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mammográfia után MR
Mammográfia: kérdés szövettanról és kontrollról
Mammográfia: mastopathia
Fibroadenoma és ciszta a mellben
Benignus daganat a mellben és fogamzásgátlás
Jóindulatú daganat jellemzője
Emlőtumor szövettani vizsgálata
Mammográfia utáni mintavétel
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellműtét után 9 hónappal
Fogamzásgátló?
Mammográfia: adenoticus emlők
Sokadik fibroadenoma, tervezett gyermekvállalás

Top