Mammográfia utáni UH (jelige: catubi)

Mammográfia utáni UH vizsgálatra küldtek június végén, ahol az általam talált 2 centis (19×8 mm, ovális) csomóról megállapították, hogy magas zsírintenzitású és megnyugtattak, hogy nem fordulhat rosszindulatúvá. Ez valóban így van?

Ugyanezen az UH-on találtak azonban egy 4 mm-es másik elváltozást, ebből citológiai mintavétel történt, az eredményt ma kaptam meg. A szóbeli információ szerint nincs gond, de 3 hónap múlva ismételjük meg az UH-t. A lelet számomra megfejtetetlen részének megértésében kérném a segítségüket.

„Mediálisan, 8 óra irányban a sternumhoz közel, 4 mm-es, egyenetlen kontúrú, echoszegény, solid képlet. BI-RADS III.” majd „A HE festett kenetekben savószerű háttérben néhány lysis jeleit mutató vörösvértest mellett endothelből szárm. sejtek, zsírsejtek mellett 1-1 kötőszöveti rostmaradvány. Néhol a háttérben a vörösvértestek pénztekercs-szerűen összecsapzódnak, basophil, pontozott képlet is megfigyelhető. 1 kenet szövetfragmentumában kiszélesedett zsírszöveti rece, mely fibriticus kötegekkel tagolt. Idült lobsejtek, histiocytaer sejtek 1-1 macrophag, barna szemcsézett tartalom.”

VÉLEMÉNY: A kenetekben mirigyállományból szárm. sejtes elem nincs. A megfigyelt szövetfragmentumokban és egyéb területeken látott kép PANNICULITIS-re utal (= ez gyulladás?). Specifitásnak nincs jele, malignitás nem igazolható. A talált elváltozás kontrollálandó. C2.”

A háziorvosom elég bizonytalan volt, ezért szeretnék tisztá(bba)n látni. Természetesen nem hanyagolom el a javasolt kontrollt, de addig tényleg nem kell megijednem?

A sternum a szegycsont. A BI-RADS egy rövidítés, amely a „Breast Imaging-Reporting and Data System” kifejezésből származik, ami az Amerikai Radiológus Társaság emlődiagnosztikában (mammográfiában) alkalmazott beosztása. A 3-as fokozat azt jelenti, hogy „valószínűleg jóindulatú”.

A panniculitis valóban gyulladás (mint általában az -itis végű latin orvosi szavak). Itt a bőr alatti zsírszövet gyulladásáról van szó. Az, hogy specificitásnak nincs jele, azt jelenti, hogy pl. nem látszik TBC-s eredetűnek a gyulladás. Az, hogy malignitás nincs, azt jelenti, hogy nincs rosszindulatúságra utaló jel. A C2 egy citológiai eredmény, amely szintén nem utal daganatra.

A megbeszélt időben menjen el a kontrollra, addig a fenti lelet alapján egyéb teendő valóban nincs.

Kapcsolódó cikkek:
Jó és rosszindulatú daganatok
Emlőrák
Emlőszűrés és a mellek önvizsgálata
Emlőrákos asszonyok vallanak kálváriájukról
Emlőrák: mielőbb felfedezni, hamar műteni
Képalkotó vizsgálatok: UH, RTG, CT, MR, PET…

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Mammográfia után MR
Mammográfia után biztosan nem kell MR?
Mammográfia: kérdés szövettanról és kontrollról
Mammográfia: mastopathia
Fibroadenoma és ciszta a mellben
Benignus daganat a mellben és fogamzásgátlás
Jóindulatú daganat jellemzője
Emlőtumor szövettani vizsgálata
Mammográfia utáni mintavétel
Emlőrák: csomó a műtéti hegnél
Mellműtét után 9 hónappal
Fogamzásgátló?
Mammográfia: adenoticus emlők
Sokadik fibroadenoma, tervezett gyermekvállalás

Top