Mandula daganata, sugárkezelés (jelige: febr. 1.)

Édesapám kórtörténetének rövid ismertetése. Febr. 1.: diagnosztizálják a mandula rosszindulatú daganatát, T4a N2a M0 cc.planoc. Február-május: inoperabilitás miatt IV ciklus TPF kezelés, amit az első ciklus kivételével nagyon jól viselt. Május 31. CT: a mesopharynxnak megfelelően jobb oldalon falmegvastagodás. Megfigyelhető az I. nyakcsigolya jobb oldali ventralis negyedének csontdestructioja, az itt látható szövetszaporulat körbeveszi a jobb arteria carotis interna koponyába való belépése előtti szakaszát, de benne elzáródást jelenleg nem okoz. A leképezésre került egyéb csontokban csondestructio nem differenciálható.

Június 21-én műtötték volna meg, de az utolsó pillanatban mégis lefújták, a zárójelentésen ez állt: az I-es nyakcsigolya jobb, annak ventrális negyedében destruált. Gerinccsatorna felé való terjedés nem látszik. A mellkasi régióban áttétre gyanús eltérés nincs. A cervicalis I-es csigolya környezetében jo. ICA körbefogó szövetszaporulat nem mutat változást. A cervicalis I-es csigolya met.-t, valamint a karfonat és a nervus accessorius érintettség miatt műtét nem jön szóba, ezért sugárkezelés javasolt.

Kérem értelmezzék nekem ezeket a leleteket, és válaszoljanak kérdéseimre! Miért is maradt el a műtét? A sugárkezeléstől eltűnhet-e a daganat? A nyakra való sugárzás mindenkinek elégeti a gégéjét, nyelőcsövét? Ha igen, mit tesznek ilyen esetben a beteggel? Ha a kemoterápiát viszonylag jól viselte, lehet a sugárkezelést is jól fogja bírni? Sugárkezelés után esetleg meg lehet még műteni? Ilyen leletekkel és kezelésekkel van esélye gyógyulásra vagy ezeket már csak az élete hosszabbítása miatt teszik vele? A fej-nyaki daganatok adhatnak-e agyi áttétet (mivel koponya vizsgálatot nem végeztek nála)?

A T4N2 daganat nagy elsődleges tumort és kiterjed nyirokcsomó áttéteket jelent. Az M0 azt jelenti, hogy ennek a TNM értéknek a meghatározásakor nem volt ismert távoli áttét (metasztázis).

A TPF kezelés háromféle gyógyszer kombinációjából álló citosztatikus kezelés. Az, hogy a CT-n a fej-nyaki területen ábrázolódott (leképezett) egyéb csontokban nincs csontdestrukció, azt jelenti, hogy a daganat csak az I-es nyaki csigolyánál terjedt rá a csontra, és nem szóródott (legalábbis CT-vel látható módon nem szóródott) távolabbi csontokba csontáttéteket alkotva.

A műtét azért maradt el a CT ismeretében, mert a rosszindulatú daganatos folyamat ráterjedt az I-es nyaki (cervikális) gerinccsigolyára, és „kirágta” (destruálta, károsította) a csigolyát. Így a folyamat technikailag inoperábilis, vagyis nem műthető, mert nem lehet annak reményével elvégezni a műtétet, hogy a daganat teljes mértékben eltávolítható lenne. A daganat emellett idegkötegeket is körbefont (beszűrt), ezért sem lehet teljesen eltávolítani. Valószínűleg a sugárkezelés után sem lehet a beteget annak reményével megműteni, hogy daganatmentességet lehessen elérni az operáció eredményeként.

A sugárkezeléstől valószínűleg nem tűnik el teljesen a daganat, de esély van arra, hogy megkisebbedik, s így kevésbé fenyeget létfontosságú szerveket, pl. a gerincvelőt, hiszen a CT-n még nem látszik gerinccsatorna felé történő terjedés, vagy pl. a belső karotisz artériát a nyakon, ami létfontosságú területeket lát el a koponyában, az agyban.

A nyaki besugárzásnál igyekeznek sugártervezéssel úgy megtervezni a besugárzásra kijelölt területek nagyságát és az egyes területekre eső sugárdózist, hogy a besugárzás miatti károsodást minimálisra lehessen csökkenteni, kevésbé alakuljon ki a gége és a nyelőcső nyálkahártyájának sugárkárosodása.

Levele alapján a most tervezett sugárkezelés valószínűleg palliatív célú sugárkezelés, vagyis nem kuratív, nem gyógyító szándékú kezelés, hanem a növekvő daganat okozta tünetek mérséklésére, az állapotrosszabbodás (progresszió) késleltetésére szolgáló terápiás beavatkozás.

A fej-nyaki daganatok ritkán adnak agyi áttétet.

Folyamatos információk és tapasztalatcsere lehetősége a Rákgyógyítás Facebook közösségi oldalán.

Kapcsolódó cikkek:
Garat- és gégerákok
Sugárterápia a tumorok ellen
Sugárkezelés: felkészülni testben és lélekben
Sugárterápia: tumorpusztítás és tüneti kezelések
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganat a szájban: a halogatás végzetes lehet
Csillapítani a fájdalmat, leküzdeni a szorongást
Patológiai vizsgálatok: mikroszkóp alatt a világ
Patológusok a gyógyításban: film a vizsgálatokról
Fej-nyaki tumorok: gyakoribb lett a szájüregi rák
Fej-nyaki tumorok: előzzük meg a szájüregi rákot!
Válaszokra várnak a fej-nyaki daganatos betegek

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Tonsilla tumor T4a, N2a, Mx
Tonsilla tumor, rosszabb állapot
Nem műthető gégerák
Gégerák: csontvelő vagy őssejt átültetés?
Elveszített ízek gégerák után
Meggyógyult áttétes gégerák? 2.
Meggyógyult áttétes gégerák?
Gégerák: kiújult tumor, fistulák
Áttétes gégerák: fájdalomcsillapítás, várakozás…
Csontáttétes gégerák
Nyelvgyökrák: ízérzékelés és állkapocs-duzzanat
Nyelvgyökrák, sűrű nyálképződés
Mikor tekinthető egy nyelvgyökrák gyógyultnak?
Szájüregi rák, bajok az evéssel
Ínyvérzés, gyengeség
Gégerák és permetezés
Gégerák, kifekélyesedés
Gégerák kilátásai
Garatrák lézeres kezelése?
Áttétes gégerák
Hypopharynx daganat IV stádium
Gégerák kezelése: műtét helyett kemoterápia?
Áttétes gégerák panaszai
Garatrák sugarazása előtt
Gégerák, gégemetszés
Szövettan: gyulladás vagy gégerák?

Küzdelem a félrenyelés ellen
Gégerák kezelése
Vérző garatrák
Kiújult gégerák?
Jóindulatú ciszta a torokban
Gégerák szövődményei
Étkezés gége nélkül
Torokrák lehetséges 17 évesen?
Áttétes gégerák lelete
Áttétes gégerák
Gégerák 18 évesen?
Áttétes gégerák
Pukli a torokban
Gégerák és influenza
Gégerák stádiumbesorolása

Top