Medulloblastoma 3 évesen – 2.

Ismét lennének kérdéseim. A műtétnél nem lehetett teljesen eltávolítani a rákos daganatot, az agytörzsön maradt egy hártya, védve az idegvégződéseket. Érdekelne, hogy jelenleg hány évet tudnak mondani a túlélésről hasonló esetben? Pontosabban: van-e tudomásuk olyan személyről, aki megélte a felnőttkort úgy, hogy hasonló korban volt ilyen betegsége és kezelése? Tudom, hogy már fejlettebb mind a sebészeti, mind a terápiás eljárás, ennek ellenére érdekelne. Van-e egyáltalán bárminemű esélye unokámnak a gyógyulásra?

Ismerem a százalékos arányokat, rizikócsoportos beosztásokat, áttanulmányoztam már mindent, de gyógyult beteggel nem találkoztam. Tényekre lennék kíváncsi és nem néhány éves túlélési százalékokra.

Ha pedig kiújulás történik akár az agyban, akár a gerincben, milyen lefolyással és okkal következhet be a végstádium? Milyen ismereteik vannak ezekről?

Átélheti-e a kemoterápiás időszakot, mivel minden blokk után egyre rosszabb az általános állapota a mérgektől? Minden blokk után vért kell kapnia, de trombocitát még nem kellett. A sugárkezelésről egyelőre szó sem lehet, mert nem tud megmaradni nyugodtan, egyedül, mozdulatlanul a szükséges idő alatt.

Köszönöm előre is megtisztelő és őszinte válaszukat!
Egy szomorú nagymama

Jól látja, 20 évvel ezelőtt nem állt rendelkezésre ennyiféle gyógyszer, tehát az akkori agydaganatos kisgyerekeknek kisebb esélye volt megérni a felnőttkort. Sajnos unokájánál az, hogy a műtétnél nem lehetett a teljes daganatot eltávolítani, ahogyan Ön is érzi, magában hordozza a kiújulás igen jelentős kockázatát.

A most alkalmazott kemoterápiás kezeléseknél az orvosok folyamatosan követik a mellékhatásokat. Az agydaganatos gyermekek kezelése általában olyan gyermekonkológiai centrumokban történik, ahol az orvosoknak és a szakdolgozóknak nagy tapasztalata van a mellékhatások felismerésében, s így időben tudják megkezdeni ezek kezelését. Unokájánál is feltehetően gyakran történik például vérképkontroll, hogy időben észlelni lehessen a fehérvérsejt vagy vörösvérsejt szám csökkenést, esetleg a vérlemezke (trombocita) szám esését, s így időben meg lehet kezdeni az ezeket korrigáló kezeléseket.

Azt előre nem lehet megjósolni, hogy milyen lefolyással következhet be egy betegnél a végstádium. A tüneteket, elsősorban az idegrendszeri tüneteket nagyban befolyásolja az, hogy az agyban, esetleg a gerincvelőben melyik területen jelenik meg daganat, s ott milyen beidegzési funkciót károsít, milyen idegek működését, ezzel pedig a szervezet melyik területének működését gátolja.

Kapcsolódó cikkek:
Agytumor: tünetek, felismerés, gyógyulási esélyek
Gyerekeket fenyegető tumorok
Kemoterápia: gyógyszerek és módszerek
Sugárterpia a tumorok ellen
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
Haldokló gyerekeket szolgálnak
Polcz Alaine és a rákbeteg gyerekek
Rákból gyógyult gyerekek olimpiája


Előzmény:

Medulloblastoma 3 évesen

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Medulloblastoma, őssejtek
Agytumor 5 évesen: csontvelőkezelés és kiújulás
Agydaganat reális kilátásai
Agydaganat 5 évesen

Agydaganat 5 évesen – 2.
Agydaganat 5 évesen
Agydaganat 7 évesen
Glioblasztoma multiforme kezelése
Agydaganat 8 évesen
Agydaganat gyógyszere?
Agydaganat: mikorra hat a sugárkezelés?
Rosszindulatú agydaganat
Agydaganat és vízhajtó
Agydaganatok
Agydaganat, kapszulakereső
Agydaganat gyógyszeres kezelése
Rosszindulatú agydaganat
Agytréner a rák ellen?

Top