Meggyógyult áttétes gégerák? (jelige: Piroska)

Én már írtam Önöknek legnagyobb gondomban, gégerákban és tüdő áttétben lévő férjemmel kapcsolatban. A kezelések után eltelt egy félév és hála a jó istennek lassan étvággyal eszik a férjem, a nagyfokú szájszárazság is javul és három kilót hízott is. Ő nem lett megműtve, csak sugár és kemo kezelésekkel kezelték. Most a kérdésem azzal kapcsolatos, hogy semmiféle gyógyszert, semmiféle vizsgálatot nem csináltak a féléves ellenőrzéskor, csak ránézéssel azt mondja az orvosunk, hogy meggyógyult és egy fél év múlva menjünk újra ellenőrzésre. Ezt nem tudom elhinni, hogy a daganatok csak úgy eltűnnek?

Márciusban voltunk PET/CT-n, annak az eredménye szerint: a tüdőben a bal felső lebenyben levő intenzív dúsítású képletben viabilis malignitas valószínű. A többi részben kórosan halmozódó pulmonális képlet vonatkozásában mind metastasis, mind gyulladás felmerül. A gége régiójában észlelt minimális egyenetlen aktivitásfelvétel az irradiatio következménye lehet, de a jobb sinus piriformisban levő fokálisabb dúsitás esetén viabilis malignitas gyanúja.

No most ha ezt elolvasom, egyáltalán nem vagyok megnyugodva ettől a rövid jellemzéstől, amit most hallottunk a mi kezelő onkológus főorvosunktól. Tavaly májusban amikor mindezt megállapították, csak műtéti beavatkozást javasolt a sebész, és örülünk annak, hogy nem volt műtét, mégis szkeptikusak vagyunk a nem várt jó eredmény alapján. Attól félünk, hogy hiú reményeket táplálunk az orvosi vélemény alapján.

A PET CT-n leírt viabilis malignitás valószínűsítése azt jelenti, hogy ott valószínűleg életképes (viabilis) rosszindulatú daganat (malignitás) van. Tudni kell ugyanakkor, hogy még a legérzékenyebb vizsgálatoknál is pár százalékban van álpozitív eredmény (vagyis amikor a vizsgálat kóros elváltozást jelez, s valójában nincs ott kóros eltérés).

Mindazokat a kérdéseket, amelyeket levelében megfogalmazott, megpróbálhatják ismét feltenni a férjét ellenőrző főorvosnak, hiszen ő az, aki a korábbi és a frissebb leletek, a betegség pontos leírása birtokában leginkább választ tud adni az Önök kérdéseire. Erre tekintettel próbálhatnak kérni hamarabbi kontroll (konzultációs) időpontot. Ha erre netán nem kapnak lehetőséget vagy továbbra is bizonytalanok, az összes lelettel egy másik orvostól, esetleg egy másik intézetben kérhetnek úgynevezett másodvéleményt.

Kapcsolódó cikkek:
Szájüregi daganatok
Garat- és gégerákok
Sugárterápia a tumorok ellen
Sugárkezelés: felkészülni testben és lélekben
Sugárterápia: tumorpusztítás és tüneti kezelések
Sugár- és kemoterápia: a félelmetes kezelések
A kemoterápiás kezelés mellékhatásai
Rákbetegség: nem elég a testet kezelni
Fájdalomcsillapítás: lehetséges és kötelező!
Gyógyító szike: rákbetegnek a műtét jó hír!?
Daganatsebészet: a rák elsődleges gyógymódja

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Csontáttétes gégerák
Nyelvgyökrák: ízérzékelés és állkapocs-duzzanat
Nyelvgyökrák, sűrű nyálképződés
Mikor tekinthető egy nyelvgyökrák gyógyultnak?
Szájüregi rák, bajok az evéssel
Ínyvérzés, gyengeség
Gégerák és permetezés
Gégerák, kifekélyesedés
Gégerák kilátásai
Garatrák lézeres kezelése?
Áttétes gégerák
Hypopharynx daganat IV stádium
Gégerák kezelése: műtét helyett kemoterápia?
Áttétes gégerák panaszai
Garatrák sugarazása előtt
Gégerák, gégemetszés
Szövettan: gyulladás vagy gégerák?

Küzdelem a félrenyelés ellen
Gégerák kezelése
Vérző garatrák
Kiújult gégerák?
Jóindulatú ciszta a torokban
Gégerák szövődményei
Étkezés gége nélkül
Torokrák lehetséges 17 évesen?
Áttétes gégerák lelete
Áttétes gégerák
Gégerák 18 évesen?
Áttétes gégerák
Pukli a torokban
Gégerák és influenza
Gégerák stádiumbesorolása

Top