Megismételt műtét (jelige: in situ melanoma)

A térdemen in situ melanomát állapítottak meg (clark 1). A legközelebb eső kimetszési síktól 0,8 mm. A dokornőm szerint nem kell újból műtetni, bár szerinte vághattak volna nagyobbat. Most úgy döntöttem, hogy ismét megműttetem, így 0,5 cm-t vágnak ki. Lehet ebből bármi problémám, ha újból hozzányúlnak?

Ha melanoma diagnózis születik, érdemes az elváltozást úgynevezett „biztonsági zónával” eltávolítani, ami a melanoma vastagságától függ. 1,0 mm-es vastagságig a 10 mm elegendő, ha vastagabb tumorról van szó 15, esetleg 20 mm is lehet ez a zóna. A méret mindig a lokalizációtól is függ.

A biztonsági műtét hiánya esetén a statisztikai valószínűsége a tumor visszatérésének kb. 10 százalékkal nagyobb. A biztonsági sáv manapság „összement”, a fenti méretek használatosak, korábban 2×3-5 cm-es zónákat is kialakítottak a klinikákon – néha a beteg a műtét nagysága miatt került válságos állapotba. Az európai standard csökketette a radikalitást, mert a nagyobb műtétekkel nem javult a beteg esélye a túlélésre.

A biztonsági zónát ezenkívül fagyasztással és besugárzással is lehet biztosítani, ha a műtétre nincs lehetőség.

Kapcsolódó cikkek:
Melanoma: agresszív, gyorsan terjedő és egyre gyakoribb bőrdaganat
Anyajegyek
A bőr rendszeres vizsgálata, az anyajegyek figyelése
Miért nem lesz minden anyajegyből daganat?
Leghatékonyabb napvédelem: az árnyék

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Terhesség melanoma után
Gyermekvállalás melanoma után
Kimetszett melanoma és étrend
Kimetszett rákos anyajegy
Áttétes melanoma
Szolárium után

Top