Megszámlálhatatlan anyajegyek (jelige: Cs. Rita)

Megszámlálhatatlan mennyiségű anyajegy, azaz bőrelváltozás van rajtam, már több ilyen bőrelváltozást kimetszettek az alapján, ha a doktornő (aki sajnos elhunyt) úgy ítélte meg. Amikor elmentem bőrgyógyászhoz, az ottani doktornő szabad szemmel állapította meg, hogy nincs semmi probléma. Persze ilyenkor az ember fellélegzik, hogy „jaj de jó”, de hát tudom, hogy ez kevés volt mint vizsgálat. Ön szerint menjek másik orvoshoz?

A másik: azt vettem észre, hogy minél többet vettek le, annál több jött ki rajtam. Lehetséges ez? Már kb. 3 éve vették le az utolsót, azóta nem, sőt az akkor megvizsgáló doktor úr ezt mondta „én nem vetetnék le többet.”

Tudom, hogy az orvos csak javaslatot tesz a levételre, s onnét a döntés az enyém, de hogyan tudom én eldönteni, hogy le kell-e venni? Olyan sok folt van rajtam, hogy talán át sem lehet tekinteni. Évek óta igyekszem figyelni minden olyan dologra, ami árthat a bőrömnek.

Távolból, látatlanban nem tudjuk megítélni, hogy milyen típusú bőrelváltozásai vannak. Ha ezek nagyszámúak, érdemes időszakosan megmutatni bőrgyógyásznak akkor is, ha nyugalomban vannak az elváltozások. Soron kívüli vizsgálat indokolt viszont akkor, ha valamelyiknél hirtelen növekedést, kisebesedést tapasztal. Egy bőrgyógyász a bőr vizsgálata után megmondhatja Önnek, milyen típusú elváltozásai vannak és hogy milyen rendszerességgel javasol miattuk kontroll vizsgálatot, illetve hogy milyen szempontok, indokok alapján dönti el, javasolja-e egy-egy elváltozás esetleges eltávolítását.

Kapcsolódó cikkek:
Bőrrákok
Anyajegyek
A bőr rendszeres vizsgálata, az anyajegyek figyelése
Miért nem lesz minden anyajegyből daganat?

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Megsérült, vérző anyajegy
Bedagadt pattanás
Fekete seb az anyajegyen
Kiműtött bőrrák helye
Áttétek minden fontos szerven
Melanoma: 30 éves fiatalember
Melanoma a végbélen
Kimetszett anyajegy szövettana
Fekete anyajegy
Melanoma és HPV
Áttétes bőrrák esélyei
Áttétes melanoma
Terhesség melanoma után
Gyermekvállalás melanoma után
Kimetszett melanoma és étrend
Kimetszett rákos anyajegy
Áttétes melanoma
Szolárium után
Megismételt műtét

Top