Megváltozott anyajegy (jelige: anatshomosis)

Szeretném segítségüket kérni a leletem megértéséhez.

Tavaly decemberben elmentem anyajegyszűrésre, ahol a vizsgáló doktornő talált az egyik lábujjamon egy anyajegyet, amire azt mondta, oda kell figyelni. „A jobb láb 4-es ujjon mediálisan 3,2×8 mm-es a bőrredőkben durva pigmentrögöket tartalmazó lapos, barna naevus.” Mit jelent a mediálisan?

Kontrollra most a melanoma-nap alkalmával jutottam el. A többi anyajegyem változatlan, a problémás anyajegyről a mostani leletem: „A jobb láb 4-es ujjon 3,3×8 mm-es, a bőrredőkben durva sötét rögöt irreguláris elrendeződésben, a redők között kezdődő anatshomosis.” Mit jelent a kezdődő anatshomosis?

Másnap készítettek felvételeket az anyajegyről, és bőrsebészetre küldtek. Sokan voltak, idő a megbeszélésre nem sok, még kérdést feltenni sem nagyon tudtam. A sebész doktor úr adott műtétre időpontot 2 hónap múlva! És annyit mondott, hogy fájdalmas lesz a heg, illetve a levétel is, mert a lábujj hegyén-alján van. Nem késő a 2 hónap? Mindenhol azt olvasom, hogy a felfedezéstől számítva a legrövidebb időn belül kezelni kell, hiszen ki tudja, hogy nem rosszindulatú-e? Keressek másik intézetet, vagy orvost, aki nincs ennyire előre lefoglalva? Esetleg plasztikai, vagy „sima” sebészeten is megcsinálhatják a műtétet?

Egyébként gyerekkorom óta megvan az az anyajegyem, de kicsi és lapos volt, és a színe is egyenletesebb. Az utóbbi évben kezdett el nőni, változni a színe, kicsit kidudorodni.

A mediálisan azt jelenti, hogy középfelé, vagyis az emberi álló testet függőlegesen átszelő középső tengely irányába eső elváltozásról van szó, tehát a jobb láb 4 ujjnak a láb hüvelykujj (öregujj) felé eső oldalán van az elváltozás. Az anastomosis azt jelenti, hogy összekapcsolódás, kapcsolat.

Önnél az eddigi eredmények alapján nem mondták ki, hogy rosszindulatú festéksejtes anyajegy (vagyis melanoma malignum) gyanúja állna fenn a klinikai kép alapján, vélhetően ezért gondolják elégnek, ha két hónap múlva kerül sor a műtétre és a részletes szövettani feldolgozásra.

Amennyiben nyugtalanítja a hosszú előjegyzés, megpróbálhat másik intézményt keresni, de ha leveléből jól sejtjük, akkor most olyan intézményben van, amely gyakorlott és tapasztalt rosszindulatú bőrdaganatok kezelésében.

Kapcsolódó cikkek:
Anyajegyek
Bőrrákok
A bőr rendszeres vizsgálata, az anyajegyek figyelése
Miért nem lesz minden anyajegyből daganat?
Daganatok jellemzői
Bőrrák előtt Paget-kór
Bőrrák: a Merkel-sejtes carcinoma
Bőrrák: a bőrgyógyász életet menthet

Korábbi kérdések és válaszok a témában:
Anyajegy: ez már biztos rákos elváltozás?
Anyajegy szövettana
Eltávolított anyajegyek
Naevus szövettana
Leesett anyajegy: lehet bőrrák?
Új anyajegy megjelenése
Bazálsejtes karcinoma
Basalioma: kontroll, hajfestés
Kiújult bőrrák: basalioma
Kimetszett anyajegy aktivitása
Dysplasticus naevus
Atipusos anyajegy, bőrrák?
Anyajegy diagnózisa
Dudorossá vált anyajegy
Fekete anyajegy diagnózisa
Melanoma: várható áttét helye és ideje
Eltűnhet a bőrrák?
Eltávolított anyajegyek
Anyajegy diagnózisa
Anyajegyek ellenőriztetése
Anyajegy szövettana
Megszámlálhatatlan anyajegyek
Megsérült, vérző anyajegy
Bedagadt pattanás
Fekete seb az anyajegyen
Kiműtött bőrrák helye
Áttétek minden fontos szerven
Melanoma: 30 éves fiatalember
Melanoma a végbélen
Kimetszett anyajegy szövettana
Fekete anyajegy
Melanoma és HPV
Áttétes bőrrák esélyei
Áttétes melanoma
Terhesség melanoma után
Gyermekvállalás melanoma után
Kimetszett melanoma és étrend
Kimetszett rákos anyajegy
Áttétes melanoma
Szolárium után
Megismételt műtét

Top